Kiitokset juttu vinkistä
May:lle, nyt sitä juttua hieronnasta tulee.
Olen tällä hetkellä toiminut reilut kaksi vuotta alalla + opintoihin mennyt vuosi. Hommassa ollaan siis alkutaipaleella, mutta suht monta selkää ja ihmistä on tullut jo tavattua.
Suvussani ja nyt jo lähipiiristäni löytyy myös muita hyvinvointialalla työskenteleviä, joten melko paljon tulee juteltua ja jaettua kokemuksia aiheesta. Koska molemmat vanhempani ovat samalla alalla on ihmisten hoitaminen ja muut siihen liittyvät asiat jo pienestä pitäen tuttuja. No se minusta, siirrytän itse aiheeseen.
Hieronnasta liikkuu monia mielipiteitä ja käsityksiä, joten valitsin pari ylestä ajatusta/kysymystä mihin annan vastauksen (lue: mielipiteen).
Aloitetaan kuitenkin ihan yleisellä höpinällä.
|
iltalehti.fi |
Hieronta mitä Suomessa tarjotaan on ruotsista lähtöisin olevaa klassista hierontaa. Oli hieronta sitten urheiluhierontaa tai jotain muuta, niin perusotteet ovat klassisesta.
Urheiluhieronta eroaa normaalisti lähinnä siinä, että hierojan pitää ymmärtää urheilijan tarpeita ja toteuttaa hoito urheilijan harjoittelua parhaiten tukevalla tavalla.
Suurimmat erot hierontaan tulevatkin hierojien toisistaan poikkeavista tyyleistä, niin sanotusta käsialasta. Omalla kurssillani oli pari kymmentä oppilasta, opetus kaikille samaa ja silti opintojen loputtua kaikki hieroivat aivan eri tavalla. Tämän takia jokun hieronta ei "sovi" jollekkin, vaikka itse hieronta olisi toimivaa ja tarkoituksensa ajavaa. Toinen tykkää nopeasta, toinen rauhallisesta jne..
Tyyli ei kuitenkaan tarkoita voimakuutta, se on aivan eri asia.
Usein kuullee olettamuksen tai kertomuksen siitä, kuinka urheiluhieroja runnoi ja moukaroi asiakkaan. Tai että ei uskalleta mennä, koska ollaan kuultu että urheiluhieroja runnoo ja moukaroi. Tämä on jostain elämään jäänyt tarina.
Hieronnan voimakkuus pitää aina säädellä hoidettavan asiakkaan mukaan, oli kyseessä urheiluhieronta tai joku muu. Osaava hieroja osaa lukea asiakasta ja tämän kehoa, mutta silti vastuuta on myös asiakkaalla. Suuta rohkeasti auki ja tuntemuksia sekä toiveita ilmoille.
Tietysti on ihmisiä jotka haluavat vain ja ainoastaan runnomista, vaikka tuntemus lihaksissa ja kehossa kertoisi hierojalle aivan jotain muuta. Tässä tuleekin pieni pulma. Hierotko asiakkaan mieliksi kovaa vai hoidatko lihaksia ja jätät asiakkaan "tyytymättömäksi", koska hieroit vähän kevyemmin? Kannattaa uskoa hierojaa sen verran, että aina ei vaadi sitä runnomista tai vaatii välillä muutakin kuin kovaa käsittelyä. Molemmille on paikkansa, mutta liian kovaa on helppo hieroa.
|
elämyslahjat.fi |
Hierontahan sopii oikeastaan kaikille (
vasta aiheet hieronnalle), mutta läheskään kaikki eivät siitä tykkää. Ihmisillä on erillaisia mieltymyksiä ja joidenkin mieltymyksiin hieronta ei vaan mahdu. Tietysti tälläisen henkilön kannattaa käydä useampi hieronta paikka kokeilemassa, tuon käsiala jutun takia, mutta välttämättä hieronta ei vaan tunnu hyvältä/toimivalta.
Toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja kolmas ei kummastakaan.
Mitä hieronnalla sitten saadaan?
Palautuminen ja lihasten rentouttaminen on kuntoilijoille varmasti se suurin syy, joten aloitetaan siitä. Lihaksiston aineenvaihduntaa kiihdytetään, eli pistetään ne kuona-aineet liikkeelle.
Olen joskus selittänyt asian näin:
Kuvittele pieni kuja jonka läpi kuljetat toimituksia. Kun kuja on tyhjä on helppo kulkea läpi, mutta kun kuja on ääriään myötän täynnä rojua, läpi meneminen ei ole kovin helppoa. Hieronta on se puskutraktori mikä puskee niitä rojuja pois kujalta, kohti lajittelua.
Lihasta venytetään kohti normaalia tilaa. Hieronta myöskin lieventää kipua, kiihdyttää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joka tosiaan nopeuttaa lihasten palautumista.
Ei pidä myöskään unohtaa jo pelkän kosketuksen aiheuttamaa rentouttavaa vaikutusta. Henkisen puolen vaikutuksia ei pidä unohtaa, koska jo pelkkä rentoutus, ilman koskemista lihaksiin, nopeuttaa palautumista.
Hieronta päivänä ei kannata hirveästi treenata ja seuraavanakin päivänä kannattaa jättää hierottu alue vaille raskasta treeniä. Vettä reilusti koneistoon ja kevyttä pumppaavaa jumppaa, on se paras vaihtoehto.
Hierontaa käytetään myöskin valmistautuessa suorituksiin.
Pidetään paikkoja auki, että voidaan treenata kovalla intesiteetillä viimeiset viikot. Tai sitten otetaan käsittelyä suoritus päivänä, jolla pyritään ärsyttämään hermostoa lihaksiston kautta, eli herätellään kroppaa.
Kuotoilija saa myös hieronnasta muitakin hyötöjä.
Kuntoilijalla ei välttämättä ole ihan samanlainen kehon tuntemus, kuin ikänsä treenanneella huipulla. Hieronnassa yleensä löytyy paikkoja joiden ei tiennyt olleen jumissa. Jonkun paikan vaivat kun voi aiheuttaa ihan toisen paikat kireydet. Kuntoilija siis huomaa jumittuneet paikat ja hieroja osaa yleensä myös kertoa, mitä kannattaisi tehdä asialle tai mistä jumitus voi johtua.
Kivut saa helpommin pois jos hoito ja liikkeet suuntautuvat oikeaan paikkaan. Usein kun asiat voivat olla monien asioiden summia ja vaiva jossain muualla kuin itse kipu. Yleisimpiä ovat varmaan kehon/lihaksiston epätasapainot, jolloin heikommat lihakset eivät saa kroppaa tuettua tarpeeksi. Heikot lihakset kiristyvät joka synnyttää kipua.
Ei pidä kuitenkaan olla siinä toivossa, että hieroja hoitaa kroppasi yks kaks kuntoon. Hieronta on ensiapua ja hyvä työkalu kehon hyvinvointiin. Hieroja ei voi vahvistaa sitä kroppasi heikkoa osaa, joka aiheuttaa vaivoja. Ainoastaan neuvomaan, kannustamaan ja pitämään kropan mahd. oireettomana ja vetreänä.