torstai 11. lokakuuta 2012

Ylimenokausi

Kausi jonka aikana pitäisi mennä jonkin yli siis.
Minkäköhän yli tässä nyt sitten ollaan oikein menossa.?

No kuitenkin.
Tässä rupeaa olemaan jo noin viikko viime treenistä ja kuten jo kirjoittelinkin niin pari viikkoa ennen tätä taukoa mentiin jo suht kevyesti. Nyt kuitenkin ollut täyttä taukoa, mutta koska ensi tiistaina tai keskiviikkona pitäisi taas treenit aloittaa niin on varmaan ihan hyvä paikka vähän suunnitella tulevaa.
Saliohjelman olen jo saanut valmiiksi, mutta siitä kirjoittelen sitten ihan oman jutun. Nyt pitääkin sitten suunnitella vähän isompaa kokonaisuutta eli se milloin aloitan minkäkin teon ja minkälaisilla painotuksilla.
Treenijakso alkaa siis ensi viikolla ja ensimäinen treenipätkä on jouluun asti kestävä. Tuotakaan ei mennä kokoaikaa samallalailla, mutta isompi muutos tulee vasta jouluna.
Sitten joulusta mennäänkin iloisesti maaliskuuhun asti jolloin taas tulee vähän muutoksia.
Sitten onkin enää jäljellä maaliskuusta toukokuun alkuun kestävä valmistava jakso.

Karkeasti jaoteltuna siis kolme isompaa jaksoa, joiden aikana pitäisi saada vähän kaikkia ominaisuuksia paremmaksi ennen kuin sitten kausi taas alkaa toukokuun alussa.

Ensin aloitetaan ihan punttisalilta ja perusvoimasta. Eli tuollaiset 2x12 jutut tulee aika tutuiksi tässä ensimäisten kuukausien aikana. Ajattelin ensin että en juokeu ekana kuukautena juuri ollenkaan, mutta sitten hyväksyin sen tosi asian että kyllästyn kuitenkin jossain vaiheessa punttiin joten yksi lenkki viikossa voisi olla hyvää vaihtelua alusta asti.
Viikko rytmi tulee olemaan jotenkin näin:
Ma: Raskas jalkatreeni
Ti: Ylävartalo
Ke: Keskivartalo
To: Perus jalkatreeni
Pe, la, su: 1lenkki ja 1 joku muu kuten venyttely, kuntopiiri tai yoga.

Seuraava pätkä alkaakin sitten tammikuussa.
Silloin vaihdetaan vähän sali juttuja ja siellä ei välttämättä vierailla enää niin useinkaan. Vähän enemmän rupeaa tulemaan juoksua ja välillä juostaan jo vähän kovempaa, kun tämä vuosi menee tuollaisissa 10km/h - 12km/h vauhtisissa n. tunnin lenkeissä.
Salitreenejä muutetaan niin että tehdään lihaskuntoa eli pitkää 20toiston juttuja sekä sitten jaloille teräviä 3-6 toiston juttuja.
Jos salitreeni on ensimäisessä pätkässä se dominoiva niin tässä vaiheessa hommat on aikalailla 50-50. Joulukuussa aloitan myös joukkueen kanssa treenaamisen ja tammikuun jälkeen treenejä rupeaa olemaan jo varmaankin se 3viikossa.
Viikko määrät about näin:
Jalkapallo 3-4x 1.5h.
Juoksu 2x 60min
Punttisali 3x

Sitten kun päästään maaliskuuhun niin katseita voikin jo vähän suunnata tulevaan toukokuuhun.
Salitreenit vaihtuvat kuntopiireiksi tai sitten käynnit vähenee 1-2 per viikko. (Mieluusti kävisin, mutta talous voi asettaa ehtoja)
Juoksemista lisätään ja etenkin sen tehoja lisätään. Intervalleja tehdään jo edellisessä jaksossa, mutta tässä vaiheessa niiden pituutta vähennetään ja tehoja lisätään. Kaikki kuntopiirit/punttisalilla tehtävät jalka jutut lyhyitä ja teräviä sarjoja. Erinäisiä loikkimisia myös tässä vaiheessa eli terävyyttä ja sitä voimaa ruvetaan kaivamaan sieltä lihaksista esiin.
Joukkueen treeneissäkin mennään varmasti melko kovaa, joten tässä vaiheessa on tärkeää muistaa että tekee kaikki omatoimisetkin vaikka vähän pahalta tuntuisi. Paria viikkoa ennen kauden alkua sitten löysätään oikein kunnolla että jalat on hyvässä iskussa heti kauden alusta asti.
Painotus jotenkin näin siis:
Loikkia ja lyhyitä ja kovia lenkkejä/intervalleja
Jalkapalloa
Vähän punttia tai sitten kuntopiirejä

En ole ennen näin tarkasti suunnitellut talvitreenaamistani ja ensimmäistä kertaa aion tehdä oikeasti kunnon salitreenaamista. Toisaalta jos viime vuonna tähän aikaan oli hyvä motivaatio lähteä kehittämään itseään urheilijana, talven aikana, niin tällä hetkellä motivaatio on jopa hiukan kovempi.
Viime vuonna meni jutut ihan mukavasti, paitsi että tuohon viimeiseen pätkään tuli vähän ongelmia pitkään vaivanneen puujalan takia ja jäihän niitä kovia treenejä silloinkin vähän tekemättä. Pääsyy siihen oli se että en halunnut olla treenipeleissä ihan tukossa. Tänän talvena ei haittaa vaikka olisin kunhan suunnitellut treenit tulee tehtyä.

Tuolla 4punttisalin ja 2muun treenin tahdilla siis ensi viikolla aloitellaan.
Salitreenit on siis myöskin aikalailla kasattu, mutta tulevat muuttumaan ainakin painojen osalta suht nopeasti koska muistelin painot moniin liikkeisiin ja toisto määrätkin on ihan erilaisia kuin tuossa loppukesän salikuukauden aikana oli.
Viikonlopun vietän laivalla, joten kirjoituksia on turha odottaa ennen maanantaita jolloin sitten laitetaankin enemmän valkoista mustalle, koskien tuota mun saliohjelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...