perjantai 12. lokakuuta 2012

Ratakierros eli 400m

Saunaillassa ihmiset on yleensä hyvässä voimansa tunnossa, joten kaiken maailman haasteita ja vetoja esiintyy suht usein. Itse en kuitenkaan henkseleitä paukutellut vaan sitä tehtiin vähän mun puolesta. Aiheena 400m juoksu ja se kuka on oikein nopein.
Vuosi sitten yksi meidän pelajista kävi kellottamassa kovan ajan ratakierroksella ja toki silloinkin homma lähti vedosta. `Tästä ja tästä vetoa että et pysty juoksemaan alle minuuttiin.` No kyllähän se meni ja vielä tosi komeasti.
Tämän kertainen väittely olikin sitten osittain sitä että pystyykö kukaan juoksemaan kovempaa ja kuka olisi se kovin. 56sekunttia on niin kova aika että olin itse suht hiljaa, luvaten ainoastaan sen että jos yhteislähtönä juostaan niin voittajasta en aio paljoa jäädä. Jos juostaan aikaa niin voin jäädä reilustikkin koska en osaa aikaa yksinään juosta.

No kentälle mentiin ja meitä oli sitten 2juoksijaa + 3todistajaa ja ajanottajaa, kun pari juoksijaa oli `estyneitä`. Uskallan kuitenkin todeta että pois jääneillä on kova homma meidän aikoihin yltää. :)
Koska viime kesänä kaveri juoksi 56 yksin niin kuulemma piti tehdä nytkin. Muistutin tietysti vielä siitä tosiasiasta että en niitä henkseleitä ollut itse paukutellut.
Pienet lämmöt ja ei muuta kuin juoksemaan.
400m on kyllä ihan hirveä matka. Kovaa pitäisi mennä ja viimeinen 100 on aivan tuskaa ja hidasta lyllerrystä vaikka täysiä yrität juosta. Se että on alle 180cm pitkä ja juoksee kaiken lisäksi lyhyellä askeleella ei ole kyllä hirveä etu ratakierrosta juostessa.

100metriä sellaisella vauhdilla että jalat ei lopu heti kättelyssä ja ekan kaarteen (100m) aika oli jotain 14sekunnin luokkaa. 200m jotain 25sekunnin luokkaa ja sitten 180 metriä täyttä tuskaa ja kuolemaa.
Jotenkin tuntui että jalat jäivät takakaarteen alkuun ja sitten viimeinen 80metriä oli vieläkin hirveämpää. Tuntui siltä että kävelevä mummokin olisi tullut ohi siinä vaiheessa.
Lopulta päästiin kuitenkin maaliviivan yli ja ajaksi napsahti tasan minuutti eli 60sekunttia.

Toinen juoksija juoksi melko samantyylisillä tuntemuksilla, mutta juoksuissa oli sen verran eroa että ensimäisellä 200m meni omaani 2sekunttia nopeammin. Loppu menikin sitten samaa vauhtia kun mun juoksun loppu eli ajaksi tuli 58sekunttia.
Molemmat jäätiin siis viime vuotisesta, nyt aikaa ottamassa olleen pelaajan, 56 sekunnista suht selvästi. Tämä vaan todisti sen että jalkapallo kentällä sinkoilu on melko eriasia kuin radalla juoksu. Radalla isosta koosta ja voimasta on selvästi enemmän hyötyä kuin jalkapallo kentällä, jossa ensimäiset askeleet, 10m ja enimillään 30m ovat ne kaikkein tärkeimmät.
Tietysti itse annoin vielä hiukan tasoitusta siinä että aikani on ainut mikä on juostu ilman piikkareita, mutta en kyllä tiedä paljonko piikarit oikeasti sitä etua antavat ja aikaa pienentävät.?

Olen kyllä ihan suht tyytyväinen omaan aikaan. Yhtään en ole tuollaisille matkoille suoranaisesti treenannut eikä mitään vauhteja ollut ennen juksua tiedossa, kunhan vaan juostiin sen minkä jaloista pääsi. 15sekunnin keskimääräinen viipyminen jokaisella satasella on ihan ok kun ottaa huomioon lyhyet jalat ja tikkaavan askeleen. Jos oikein tarkkaa tietoa jostain saisi niin olisi hienoa tietää kuinka monta askelta enemmän otan 100 tai 400 metrillä verattuna tähän selkeästi isompaan 56sekunnin kaveriin.
Se kuuluisa biomekaniikka ei nyt vaan ole mun puolella tässä lajissa. :D

Ai niin lisättäköön vielä, että jalat, etenkin reidet ja pakarat olivat aivan tulessa juoksun jälkeen. Niitä oikein särki muutaman minuutin eikä tiennyt olisiko pitänyt istua, seistä vai kävellä. Nyt jaloissa ei tunnu kuitenkaan juuri mitään. Saa nähdä tuleeko lisää tuntemuksia pienellä viiveellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...