sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kompressio, Kylmä ja Koho. Vammojen ensiapu

Taas vähän kolisi joten nyt onkin hyvä aika kirjoittaa vammojen ensihoidosta koska nämä toimet ovat juuri tällä hetkellä päällä.
Eilen pelissä vastustaja latasi kunnon potkun oikeaan nilkkaan ja sehän on nyt melko kipeä. Pelinhän pystyi taas pelaamaan ihan hyvin loppuun, mutta pysähtyessä ilmantuu sitten oireet ja kivut. Onneksi osuma on pelkkä isku eikä nivelsiteitä venähtänyt, joten tästä pitäisi hiukan nopeammin toipua.
Käydäänpäs sitten vähän perusteellisemmin läpi tuota KKK ensiapua ja sitä miksi se pitää tehdä jne..

Miksi iskun jälkeen jalalla pystyy pelaamaan pelin loppuun, mutta pelin jälkeen nilkka voi mennä tosi jäykäksi ja kipeäksi?

Tämähän johtuu siitä että suorituksen aikana aineenvaihdunta on niin huipussaan että se pitää nilkan siinä kunnossa että sinne ei pääse kerääntymään verta ja kuona-aineita. Kun liikettä jatkaa heti pitää siis aineenvaihdunta ja lihasten pumppaava liike jalan toiminta kunnossa.
Kuitenkin jos isku on tosi kova voi se estää myös liikkeen jatkamisen ja on pakko siirtyä ensiavun pariin.

Siitä mitä tälläisessä iskussa tapahtuu en rupea nyt kirjoittamaan koska sen voi luntata tuolta sivusta. Puujalka ja sen hoito kohdasta.

KKK. Kompressio, kylmä sekä koho ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Yleensä näkee että kylmää pidetään aina tärkeimpänä, mutta ensimäinen joka pitää hoitaa on kunnon kompressio.
Terveurheilija.fi
Kompressio estää vammakohdan turpoamisen ja tämä seikka on suoraan yhteydessä siihen miten pahaksi vamma pääsee sekä kuinka kauan sen paraneminen vie. Kompressio pitää saada siis mahdollisimman nopeasti paikalleen, koska on esitetty että ensimäisien kymmenien sekunttien aikana voi joko voittaa tai hävitä kokonaisia päiviä paranemis ajassa. Jos siis kolahtaa niin että hoito pitää saada heti niin ei muuta kuin heti selälleen, jalka ylös ja käsillä puristamaan vammakohtaa.
Se että lähtee yhdellä jalalla loikkimaan kylmää kohti on iso virhe, koska jokainen loikka täräyttää verta ja kuona-aineita kohti vammaa.
Kompressio pitää asettaa vamma kohdan päälle ja hiukan myös vammasta sydämmeen päin. Näin varmistetaan se että vammaan pääsisi mahdollisimman vähän verta.

No mitäs se kylmä sitten tekee? Supistaa verisuonia ja auttaa kompressiota?
Kyllä se kompressiotakin autaa juuri tuon verisuonien supistamisen avulle, mutta sillä on paljon tärkeämpikin tehtävä jota kovin monet eivät varmaankaan edes tiedä. Kylmä nimittäin pakastaa vammakohdan soluja jonka takia niiden energiantarve ja niiden tuottamat jätteet vähenevät.
Koska vammakohtaan valuu verta ja kuona-aineita niin solut eivät saa tarvitsemaansa energiaa ja kuolevat. Jos kuvitellaan että solun energiantarve on 100 niin hyvällä kylmällä saadaan soluja pakastettua niin että tarve on 10. Ne siis pärjäävät vähemmällä ja pysyvät hengissä huonommasta energian saannista huolimatta. Samoin niiden tuottamat kuona-aineet vähenee joten kylmä vähentää myös tällä keinoin vamma kohdan turvotusta.
Mitä vähemmän kuolleita soluja, sitä nopeampaa paranemista.

Kolmanneksi olisi sitten vielä koho. Kun jalka kohotetaan sydämmen yläpuolelle se estää veren ja kuona-aineiden valumista vamma kohtaan. Se siis on tärkeä heti ensinmäisinä asioina kompression kanssa. Kohossa on kuitenkin vielä se puoli että se myös nopeuttaa paranemista, koska se autaa laskimoita veren ja kuona-aineiden kuljetuksessa pois vammasta. Kohoa pitäisikin siis pitää niin ensiavussa kuin myös paranemis vaiheessa.

Kuten instassa jo eilen julistin niin KKK ei siis tarkoita Koria Kylmää Kaljaa..
Ensiavussa on siis erittäin tärkeää se miten käyttää ihan ensinmäiset hetken vamman tulemisen jälkeen. Kun tämä vaihe on ohitettu siirrytään sitten vaiheeseen joka kestää noin 48tuntia. Tähän vaiheeseen kuuluu solujen pakastaminen, kompression pitäminen, mahdollisimman vähäinen liikkuminen ja kohossa pitäminen. 2vuorokautta siis yritetään estää veren ja kuona-aineiden pakkautuminen vamma kohtaan ja vamman pahentuminen. Kun tämä vaihe on hoidettu voidaan siirtyä sitten erilaisiin vamman kuntoutus vaiheisiin, riippuen vamman laadusta ja vakavuudesta.
Tässä tapauksessa kun on kyse vain iskusta niin kuntoutus on lähinnä turvotuksen poistamista sekä jalalla mahdollisimman paljon liikkumista jotta kuona-aineet pumppautuisivat pois.

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tekstiä ja uutta tietoa mulle. Usein tuleekin ihmeteltyä miten pelaaja pelaa kovan tällin jälkeen matsin loppuun kylmäsuihkeen voimin mutta ottelun jälkeen tuleekin tieto että vamma onkin ollut vakava ja huilia tulee jopa viikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kylmäsuihke on melkoista teatteria koska vaikutus ei yllä kovinkaan syvälle, vaan poistaa oikeastaan vaan kipua.
      Tuo liike tekee siinä suurimman työn..

      Poista
  2. Hieno teksti, kiitos siitä, mutta sydämeen ei mahdu kahta ämmää;)

    Lisäksi, ammattiurheilijoiden käyttämä kylmäsuihke on sellaista joka vaatii koulutuksen eikä siis ole samaa kuin apteekin kama.

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...