tiistai 14. elokuuta 2012

Huono Ryhti

Nyky ihminen on melko altis ryhdin huononemiselle. Yhä suurempi osa ihmisistä suorittaa työnsä istuma-asennossa ja tietokonetta käyttäen. Tähän kun yhdistetään myöskin yleistyvä huonokuntoisuus ja mahdollinen ylipaino on kaikki tarvittavat ainekset kasassa.
Jännityspäänsärystä aina sormien puutumiseen, kaikki voi olla seuraamusta vain ja ainoastaan huonosta ryhdistä.
Samoja oireita voi olla myös urheilevilla ihmisillä, etenkin kuntosalia paljon kuluttavilla.
Mistä tämä sitten johtuu?

Ihmisen selän rakenne on sellainen että se lähtee helposti kaartumaan eteenpäin yläselän osalta. Lihaksien tehtävä on tukea rankaa ja pitää se oikeassa asennossa, mutta ongelmia rupeaa syntymään jos lihakset eivät jaksa tukea rankaa tarpeeksi.
Nykyihminen viettää päivitäin niin pitkän ajan staattisessa jännityksessä, jonka seurauksena lihakset väsyvät ja antavat lopulta periksi.
Työssä käyvillä naisilla on miehiä useammin jännityspäänsärkyä, pelkästään siksi että miehillä on keskimäärin enemmän voimaa yläkropassa joten naiset väsyvät helpommin ja rangan tuki vähenee helpommin kuin miehillä.
Ensinmäisiä näkyviä muutoksia ryhdissä on yleensä olkapäiden painuminen eteen ja kyfoosin lisääntyminen sekä pään painuminen eteenpäin. Ylävartalo menee siis pikkuhiljaa kasaan. Alaselän kaari (lordoosi) katoaa ja selkä suoristuu alhaalta.
Ryhdin muutos aiheuttaa lihasten kiristymistä joka taas aiheuttaa mahdollisesti lisää muutoksia ryhtiin.

Lihasten kiristyminen ja ryhdin muutos tekee alttiiksi hermosäryille, koska käsien isot hermot kylkevat aina niskasta sormiin asti, jää siihen väliin paljon paikkoja missä mahdollinen hermopinne voi syntyä. Yleisimmät ovat varmaankin kaulanlihakset (scaleniukset), pienirintalihas (pectoralis minor) sekä olkavarren lihakset, koska hermot kulkevat niiden kaikkien läpi, alta tai välistä. Kaikki ovat myöskin lihaksia mitkä kiristyvät kun ryhti menee kasaan. Olkapäät ovat edessä joten rintalihakset kiristyvät, samoin kuin olkavarren etuosat. Huono kaularangan ryhti kiristää scaleniuksia ja vetää päätä eteenpäin. Eli etupuolen lihakset kiristyvät ja takapuolen (selän) ovat liian heikkoja pitämään ryhtiä yllä.
Myös kuntosalilla paljon treenavilla on vaara saada samantyylisiä oireita itselleen.
Unohdetaan niiden keskivartalon tukilihasten treenaaminen ja jätetään selän treenaaminen reilusti etupuolta vähemmälle. Suht monet salikävijät innostuvat helposti, etenkin alku huumassa, etupuolisien lihasten treenaamiseen ja etenkin siihen penkkipunnerrukseen.
Lihaskunto kyllä kasvaa mutta etupuoliset lihakset kiristyvät ja takapuoliset eivät pysy perässä, joten olkapäät painuvat eteen ja kyfoosi vahvistuu. Suurin syy kireät rintalihakset jotka vetävät asentoa lyttyyn ja epätasapaino etu ja takalihaksistossa.
Yksinkertaisesti sanottuna lihasepätasapainoa siis. 

Mikä sitten neuvoksi, jos tälläiseen tilanteeseen on ajauduttu?
Etupuolisten lihasten venyttäminen, selänpuoleisten vahvistaminen ja oman ryhdin huomioiminen sekä ylläpito.
Vaikka lihaksistoa saataisiin parempaan kuntoon ei ryhti välttämättä parane jos sen pitämiseen ei keskity. Pelkkä keskittyminen taas ei riitä, jos lihaksia ei vahvisteta ja kireyksiä poistella.

Nyky yhteiskunnassa tämä on tosiaan niitä yleisiä ja jatkossa lisääntyviä ongelmia, ihmisten liikkumattomuuden ja päätetöiden yleityessä.
Olen itse tavannut alle täysi-ikäisiä immeisiä joiden lihaskunto on ollut niin huono että eivät ole jaksaneet istua edes paria minuuttia selkäsuorana, hyvässä ryhdissä. Mitä tälläiselle tapahtuu kun se istutetaan toimistoon päätteelle istumaan 8h päivässä ja 5päivää viikossa?
Siinä ei ne 2kertaa kuukaudessa olevat hieronnat paljoakaan enää auta. ;)

Vahvista:                                                                       Venytä:
Latissimus dorsi (iso selkälihas)                                      Pectoralis minor ja major (rintalihakset)
Trapezius (epäkkäät)                                                      Deltoideus (hartialihas. etenkin etuosa) Rhonboideukset (suunnikaslihakset)                                Scaleniukset, sternot (kaulanlihakset)
Terekset (olkavarren lähentäjät)                                        Trapeziukset
Vatsalihakset (muista myös syvät)
Subscapularis ja supraspinatus (lavan lihakset)

Tietysti kaikki lihakset vaikuttavat tavalla tai toisella toisiinsa, mutta tuollaisella setillä pitäisi päästä jo pitkälle. Yläkropan lihasten venyttämiseen kemppijumppa liikkeitä, rintalihaksille tätä ja koko selälle toimii hyvänä venytyksenä jo se että menee kovalle lattialle (ohut matto enintään) selälleen makaamaan.
Kädet itri kyljistä (n. 45astetta), jalat suorina ja takaraivo maassa. Maataan rauhallisesti paikallaan ja annetaan kropan `painautua` lattiaa kohti.
(huom huom. Tässä liikkeessä on suuri nukahtamisriski ;) )

Ei muuta kuin rinta ulos, olkapäät taakse, leuka irti rinnasta ja kohti parempaa ryhtiä.

Ei se syksy vielä onneksi tullutkaan

4 kommenttia:

  1. Olipas hyvä kirjoitus ryhdistä.
    Eikä tämä ole helppo homma vaikka yrittäisikin huomioida asentoja, venytellä, treenata monipuolisesti jne.
    Selkä vain joillakin sattuu olemaan sellainen, että ottaa nokkiinsa vallan vaikka mistäkin vaikka minkä tekisi. Jatkuvaa huoltoa siis :)

    Mutta totta on, että tämä on nyky-yhteiskunnan iso ongelma, joka aiheuttaa paljon myös muita terveysongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta. Jos rakenteellisesti sattuu olemaan jo sellainen että on alttiimpi `ongelmille` niin huolta saa pitää ainakin kaksin verroin. :)

      Poista
  2. Mitkä ovat mielestäsi parhaimmat selkäliikkeet omalla kehonpainolla tai levytangon kanssa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan perus selkä liikkeet eli vatsallaan ja yläkropan nostoa irti maasta ja sitten myös koukistettujen jalkojen nostoa. Noita vatsallaan tehtäviä voi joutua vähän testailemaan jos on jäykkä selkä niin kuin allekirjoittaneella.
      Levytangolla maastaveto on tehokas kuten myös kulmasoutu. Näissä vaan pitää olla erityisen tarkkana tekniikan kanssa että rasitus menee lihaksiin eikä rankaan.
      Lisäksi ylä- ja etutalja ja myötäote leuat ovat hyviä liikkeitä selkään.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...