tiistai 19. helmikuuta 2013

100kg ei ole aina 100kiloa..

Oon mietiskelly jo useaan otteeseen sitä kuinka väärän kuvan voi saada kun lukee muiden treeneistä. Asiat kun voi tehdä monella tapaa joten pelkkien numeroiden ja toistojen tuijottaminen voi olla melko harhaan johtavaa.
Otetaan pari esimerkkiä.
Kyykky ja vaikka leuanvedot.
Kuinka syvään kyykky tehdään ja minkälaisella tekniikalla. Pienet muutokset näissä voi jo heilauttaa ne kyykättävät painot ihan eri tasolle vaikka voimatasot olisikin samat.
Kuinka puhtaasti leuat tehdään ja tehdäänkö puhtaita voimaleukoja sekä otteen leveys ja suorituksen tekniikka.
Pieniä muutoksia taas näihin niin samoilla voimilla menee eri toistot.

Ja kyllähän se omapainokin vaikuttaa leuoissa aika ratkaisevasti. Se ei itsestäni ole kuitenkaan mikään muuttuja siinä mielessä että omasta mielestä se oman kehon liikuttaminen pitäisi olla se ykkös mittari. Pyritään siis siihen että omaa kehoa voidaan liikuttaa paremmin, nopeammin tai pidemmälle, eikä niin että pyrin liikuttamaan niitä painoja.
Mielestäni siis 65 ja 96 kiloisten ihmisten suoritukset on aivan verrattavissa toisiinsa kun omaa kehoa liikutetaan.

Kun sitten vielä siirrytään muihin kuin painoharjoitteluun niin sitten tuleekin taas lisää muuttujia. Otetaan esimerkki tältä päivältä.
Koulussa toinen opiskelija kertoi lajista jota en itse pidä hirveän urheiluna eli koira agilitystä.
Kysyin hiukan provosoivasti että kumpi siinä lajissa harrastaa, ihminen vai koira?
Tähän sain vastaukseksi että "molemmat" ja esimerkin siitä että kyseinen henkilö oli tehnyt 2tuntia agilityä ja sykemittarin mukaan oli kuluttanut 800kcl ja sykkeet olivat olleet max. n.180 ja keski 135.
Nuohan nyt ei kerro siitä kahden tunnin harjoitteesta yhtään mitään muuta kuin sen että harjoite oli suht rankka hänelle. Painotan sanaa hänelle.!
Jos joku muu olisi tehnyt samat jutut samallalailla niin numerot voisivat olla ihan erilaiset, suuntaan tai toiseen.

Juoksu on oikeastaan siitä hieno laji että siinä vertailu on suht helppoa. Niin kauan kuin maasto ja sää ei tule sekoittamaan asioita. Kuitenkin juoksussa voidaan suoraan verrata sitä että kuinka kovaa pystyt juoksemaan tietyn matkan. Viis sykkeistä ja painoista, vaan kulutettu aika ratkaisee.
Esimerkiksi itse juoksin viime syksynä 400m radalla tasan minuuttiin joten se on todella helppo vertailukohta muille saman matkan juosseille.

Liikunta blogeissa on usein vertailua painoista ja sykkeistä sun muista, joka on ihan hyvä koska tälläiset asiat voivat nostaa motivaatiota. "Piru vielä mäkin joskus pystyn tohon.."
Kuitenkin olisi hyvä aina muistaa nämä mahdolliset erot kun vertailuja tekee.
Tietystikkään 10 ei ole ikinä 100 mutta joskus 90 voi olla enemmänkin kuin 100. ;)

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos.
   Luulen kyllä että välillä kirjoittelen ihan täyttä roskaakin. ;)

   Poista
 2. Paitsi jos juokseen polvennostojuoksulla tai takaperin :D.... No ei vaiskaan ihan tosi juttujahan nuo ovat! Patsi siinä tapauksessa jos henkilöllä on jokin toimintakykyä heikentävä sairaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä, mutta jos jokin sairaus on niin se varmaan kyllä tietona löytyy. Tuohon juoksu juttuun en ota kantaa. Tekniikka se on huonokin :D

   Poista
 3. Mulle on ollut omassa blogissa tärkeää etten hirveän tarkasti lähde analysoimaan mitä painoja nostan koska se toisaalta ruokkii vertailumeininkiä joka ei mua kiinnosta, treenaan kuitenkin itseäni varten enkä kilpaillakseni muita vastaan. Toinen juttu on kuitenkin juuri tämä mistä ehdit kirjoittaa ennen mua. Esimerkiksi voimanostopuolella äijät vetää aika kovia rautoja penkiltäkin kun on monenlaista apuvälinettä ja vippaskonstia ja hyväksytään vähän sinnepäin ponnautukset.

  Tekniikka ei blogitekstien välityksellä näy ja harva tuntuu edes lukevan niin tarkkaan että tajuaisi että on eri asia tehdä vaikka pystypunnerrusta käsipainoilla 3x15 kuin 3x5 sarjoja. Mulla ainakin sarjapainot tuplaantuu kun sarjat lyhenee mutta näin ei välttämättä ole muilla koska lihaskestävyyttä tai maksimeja on treenattu ihan eri tavalla.

  Oletko lukenut pakkista? Mulle on riittänyt ff:n treenitopikit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas tykkään kyllä kirjoittaa suht tarkkaan mitä painoja ja kuinka paljon toistoja sekä sarjoja, koska ne ovat vertailu pohjaa itselle.
   Pyrin myös kertomaan millälailla minkäkin teen.

   Joo tuo on täysin totta.

   Tarkennatko hiukan lyhenteitä että tiedän varmasti mihin vastaan? ;)

   Poista
  2. Niimpä niin. :D
   Pakkotoistoa luen sen verran jos joku google hakusana mut sinne ohjaa, eli en hirveesti.
   FF2 kansainvälistä puolta seuraan en niinkään treenitopikkeja.
   Joskus tulee eksyttyä myös juoksufoorumille

   Poista
 4. Mä taas hurjasti tykkään katsella muiden ihmisten treenipainoja (lähinnä naisten, toki, miehet nostaa järjestäin niin paljon enemmän), ja itsekin ne blogiini kirjaan, kun se on mun treenipäiväkirja samalla. Vertailemaanhan ei kannata lähteä paitsi kisatuloksia, mutta musta on kiva tietää mihin ihan tavalliset naiset harrastepohjalta treenatessa pystyy, eli (mun mielestä) tosi hurjiinkin tuloksiin. Mä käyn melkoisen tyttömäisellä jumppasalilla, jossa tosi harvoin näkee naisia treenaamassa edes mun itsen käyttämillä (tavisnaisen)painoilla, saati sitten isommilla. Musta on kiva lukea, jos joku nainen kyykkää satasella huolimatta siitä onko se syväkyykky vai vaikka tosi vajaakin :D

  Toisaalta, treenipainoista näkee kehityksen (tekniikasta riippumatta, joku ainakin kehittyy jos tulokset nousee) suunnan, ja sitäkin on musta kiinnostavaa seurata.

  Sykkeistä tai energiankulutuksesta en taas juurikaan ole kiinnostunut, toisten juoksustatseista saatan vakoilla ehkä juostua matkaa ja sillä pidettyä keskivauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samaa ja erimieltä. :)
   Tuloksia ei kannata vertailla suoraan, kyllä.
   Mutta se että kyykkääkö 100 syvään tai tosi vajaana jää kyllä yleensä kertomatta. Olen itse sen verran tarkka tekniikoista joten tiputan painoa ihan mielellään jos tekniikka ei jotain kestä.

   Joo kehitystä kyllä näkee joka on aina mukavaa. Samallalailla sen näkee matkoista ja ajoista sekä sykkeestäkin jos oikein tarkkaan seuraa.
   Kalori kulutus ei mua kiinnosta koska se on niin henkilökohtaista..

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...