lauantai 16. helmikuuta 2013

Tämä olisi voinut olla mainosviesti

Silloin tällöin tulee yhteydenottoja blogiini ja sen kanssa mahdollisesti tehtävään yhteistyöhön liittyen. Eli tarjotaan erilaisia juttuja mainostettavaksi, joista minä sitten itsekkin jotain hyötyisin.
Tämä viesti voisi olla myös sellainen mutta kuten huomaat niin eipä ole.
Olen ottanut heti alusta lähtien periaatteeksi että en mainosta asioita joita en oikeasti itse koe mainostamisen arvoisiksi. Voin ihan hyvin sanoa että tämän merkin tämä tuote on hyvä ja tämän tämä ei, jos olen itse niitä testannut ja niin todennut.
Se että saisin pienen palkkion siitä että koitan ohjata teitä johonkin sivustolle tai että kehun jotain asiaa mistä ei oikeasti ole mielipidettä, on pois laskuista.
Kun aloittelin blogia niin en kyllä odotellutkaan mitään tarjouksia tai lahjoja, joita isosti seurattujen blogien kirjoittajille lähetellään.

Tosiasia kun kuitenkin on se että tämän kaltaisen blogin kasvu on hidasta ja hiukan rajoittunutta. Asiaa tietysti lisää myös se että en mainosta blogia ympärillä oleville ihmisille, vaan odotan että täällä olevista asioista kiinnostuvat tänne löytävät, niin kuin varmasti löytävät jos sisältö on sitä mitä etsii.
Tämän kaltaisella blogilla tarkoitan sitä että kaikkien ei ole välttämättä super helppo samaistua kirjoituksiin, koska lajit ja rytmit on massasta vähän poikkeavaa, ehkä myös osittain atteet sekä tietysti oma sukupuoli on blogimaailmassa selvä vähemmistö..
Blogimailmassa kuitenkin taitaa ne tärkeimmät kriteerit seuraamiselle olla samaistuminen tai jonkinlainen stalkkaaminen. ;)

Niin palataas takaisin tuohon alkuperäiseen asiaan, kun vähän näköjään karkasi tuo teksti taas väärille laduille.
Eli jos näät täällä blogissani linkkiä tai muuta arvostelua niin voit luottaa siihen että minä haluan sen täällä olevan.
Jos tavaraa lähetetään, testiin tai lahjaksi niin teksteissä kerron myös sen, enkä anna teidän olettaa että itse ne olisin ostanut.
Blogin idea on kuitenkin aivan joku muu kuin tehdä itselle rahaa ja itse en edes tykkää muiden blogeissa olevista kaupallisista viesteistä. Ne kun ovat yleensä enemmän tai vähemmän läpinäkyviä tai teenäisiä.
Enemmän kuitenkin toivoisi muiltakin sitä että kerrotaan onko jokin "mainos" maksettu vai omasta ilosta mainostettu, koska piilomainontahan taitaa olla vielä laitontakin, kaiken lisäksi.

14 kommenttia:

 1. Mulle tarjottiin blogitekstistä huomattavaa rahasummaa (satasia). En mainostanut kun oma moraali oli mainostettavaa asiaa vastaan vaikka kuinka olisi rahalle käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hieno päätös..
   Tietysti ymmärrän jos jollain on pakottava tarve sitä rahaa saada, mutta sitten olisi ainakin mukava että siitä ilmoitettaisiin kirjoituksessa.

   Poista
  2. Itse harrastan kyllä "piilomainontaa" siltä kantilta, että mainostan tiettyjä juttuja koska tykkään niistä. En mä siitä mitään hyötyä saa muuta kuin hyvän fiiliksen eli ihan itse olen ko. tuotteen tai palvelun ostanut. En ole edes saanut tuotteita testattavaksi kuin kerran, mutta siitäkin kyllä ilmoitin tekstissä.
   Itse toivon myös muiden bloggaajien ilmoittavan mainonnasta eli siitä, että henkilö saa linkkauksista rahaa tms. tai että on ilmaiseksi saanut jonkin tuotteen testattavaksi tai että saa tuotetestauksesta jopa rahaa.

   Poista
  3. Juu siis piilomainonnalla tarkoitin juuri sitä että linkki johon lukijat haluaa ohjata on ostettu eikä kirjoittajan omastahalusta ilmaiseksi laittama.
   Juuri tuota ilmoittelua tarkoitin ja sitä itsekkin kaipaan.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus joka antoi ajattelemisen aihetta. Itse olen juuri nyt kiinnostunut mainonnasta (siis ihan bannereista jne.) blogini kautta. Enkä edes tiedä miksi, kun kävijämäärät eivät mitään suuria ole, enkä tosissani usko mainonnan kautta mitään tienaavanikaan, heh. Mutta jos ei se mitään anna niin en mitään menetäkään. Moraalisia kysymyksiä olen miettinytkin jo (en kirjoittaisi sellaisesta mitä en olisi "hyviksi kaupoiksi" kokenut), mutta piilomainontaa olen omaa tietämättömyyttäni ja ajattelemattomuuttani harrastanut. Asia lähtee korjaukseen samantien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että kiinnität huomiota piilomainontaan. :)
   Kaikki tietysti tekee asiat niin kuin itse parhaksi kokee, mutta tärkeää olisi mun mielestä selvästi myös ne asiat kertoa..

   Poista
 3. Blogimainostaminen on kyllä aika hankala juttu. Tai siis hankala juttu tehdä hyvin, ainakin.

  Yleensä rahamielessä laitetut linkit pomppaavat todella erottuvasti silmiin muusta, normaalista sisällöstä, jonka takia siellä blogissa yleensä käyn. Tuotelahjoista taas, monesti, vaikka esim. ilmaiseksi saatu tuote olisikin bloggaajan tyylinen ja aiheeseen sopiva ja jopa kaikenlisäksi ihan hyvä tuote, sen käyttökokemuksesta jotenkin unohtuu mainita ne vähemmän hyvät puolet (harvoin kun on ihan täydellistä tuotetta). Ehkä sitä ei vain osaa katsoa yhtä kriittisesti, kun siinä ei ole omia pennosia kiinni. Osa ihmisistä taitaa olla sitä mieltä, että on ihan ok kertoa blogilahjasta vain ne hyvät puolet, ja jättää ne huonot puolet sitten jokaisen omaksi löydettäväksi :D

  Nykyään mulle itseasiassa tulee tosi hyvä mieli, kun näkee hyvin toteutettua ja mietittyä blogimainontaa. Loppujen lopuksi kun sehän on vaan hyvä, että he jotka tahtovat voivat blogillaan tienata. Homma on vaan harmittavan helppo tehdä ärsytyskynnys reilusti ylittäen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noissa lahjajutuissa saattaa tietysti olla vähän sitäkin että ei kehtaa sanoa niitä miinuksia, kun takaraivossa kolkuttelee pelko että negatiivisten juttujen jälkeen niitä ei enää jatkossa lähetellä. :D

   Joo ei siinä mitään että joku ottaa rahat pois mutta usein toteututus on tosiaan suht kömpelöä. Vaikeaa tuo tosiaan on tehdä tosin hyvin.

   Poista
 4. Mulle on ainakin kolmesti tarjottu kolmenumeroisia rahasummia (taitaa olla suurin tarjottu summa tällä hetkellä 200€) erilaisten nettikasinoiden tms. linkkien ujuttamisesta teksteihin. Niihin en ole tarttunut enkä tartu, kun piilomainonnan lisäks rikkois myös arpajaislakia, kun eivät ole Veikkauksen pelejä.

  Muistaakseni blogeissa on mainittava, jos jokin tuote on ilmaiseksi saatu. Muuten menee piilomainonnaksi. Tosin urheiluaiheisissa blogeissa on aika selvää, että jos sivupalkissa on jonkin sponsorin logot ja teksteissä näkyy kys. brändin tuotteita, niin ei niitä ainakaan listahinnalla ole ostettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän näissä jutuissa on vaikka minkälaisia pykäliä joita ei varmaan monetkaan tietä..

   Niin totta. Tuo sponsorin tuotteet blogissa onkin sitten vähän hankalampi juttu kun tuotteita ei ole vaan se yksi vaan monia.
   Siinä kyllä on jo suht vaikea ilmoittaa jos vielä tarkoitus ei ole tekstissä esitellä niitä vaan että ne vaan nyt sattuu olemaan päällä/ kuvassa..

   Poista
 5. Olen tota itsekin miettinyt ja olen aikalailla samoilla linjoilla sun kanssasi. Oma blogi pitäisi mun mielestä todellakin olla oma, saat vapaasti kirjoittaa tai olla kirjoittamatta ihan mitä haluat. Siinä vaiheessa kun otetaan vastaan jotain rahaa tai tavaraa ja aletaan mainostaa jotain tuotetta, tosta vapaudesta on luovuttu. Entäs sitten kun joku tuote tuntuu hyvältä, teet sopimuksen, saat rahaa/tavaraa ja muutatkin mielipiteesi? Pakko on kuitenkin mainostaa koska sopimuksessa lukee että mainintoja pitää olla vaikka kolme kuukaudessa.

  Olen seurannut blogeja noin vuoden ja sinä aikana olen nähnyt jo aika monen pienestä lähteneen mutta suosituksi nousseen blogin muuttuneen hyvästä treeniblogista mainossaitiksi. Ei kiinnosta enää lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsekkin juuri koen sen niin että `vapaudesta` ainakin osittain luopuu. Tämä on kuitenkin kanava jonka kautta omia mielipiteitä ilmoille jakaa, joten on mielestäni aika paha paikka jos ei voikkaan sitten jostain asiasta sanoa noegatiivista enää.

   Joo osittain tuota muuttumista myös olen ajatellut. Tarkkana saa myös olla sen kanssa että onko kirjoitukset samanlaisia silloin kuin on 10 seuraajaa kuin myös silloin kun niitä on yli 100..

   Poista
 6. Onpa virkistävää lukea näin pohdiskelevalla otteella kirjoitettua blogia ja ryhtiä ja korkeaa moraaliakin näyttää löytyvän mainostamisen suhteen... hienoa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitoksia paljon.
   Piristit iltaani. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...