keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Pysyvä elämänmuutos - 80v rahkalla

On tullut viimeaikoina juteltua ravinnosta ja siinä samalla elämänmuutoksista ja sen sellaisista. Samoista asioista saa myös lukea monista blogeista.
Itseäni hiukan ihmetyttää.

Monet ihmiset lähtevät tekemään muutosta elämäänsä oikeaoppisesti eli lisää liikuntaa ja ruokailutottumukset uusiksi. Liikuntaa tehdään pääsääntöisesti hyvin ja monipuolisesti, mutta ruokavalio ruuvataan tosi yksipuoliseksi.
Proteiinipitoinen, vähärasvainen ruokavalio ajaa ihmisen kanasalaatin ja rahkan pariin. Rahkaa syödään kera jonkun lisukkeen 2-3 kertaa päivässä, 7päivää viikossa johon sitten lisätään aina jokin kanasalaatti tai vastaava päivällinen.
Voiko joku sanoa rehellisesti että pystyy elämään kyseisellä ruokavaliolla seuraavat vuodet, saati sitten vuosikymmennet.
Periaatteessahan tuo ruokavalio ei ole huono, jos ravintoarvoja katsoo, mutta jollain tavalla mennään metsään, samallalailla kuin pikaruuan kanssakin. Jos sitä pikaruokaa/valmisruokaa syödään niin ruokavalio on tosi yksipuolinen ja siinä sivussa tulee sitten kasa kaloreita ja hivenaineiden puutetta. Rahkaruokavalio on aivan yhtä yksipuolinen, tosin vähän paremmalla sisällöllä.

Suurinosa päivän kaloreista tulee siitä päivän isoimmasta annoksesta ja huonossa tapauksessa siitä pitkin päivää tapahtuvasta napostelusta. Jos siis tehdään muutosta ja jätetään napostelut pois ja syödään sopivan kokoisia annoksia proteiini pitoista normaaliruokaa, päästään jo pitkälle. Välillä ruoka voi olla muutakin kuin sitä kanaa, kunhan vaan annos on oikean kokoinen. Pitkänaikavälin kalori `keskiarvo` on se oleellisin juttu. Jos tänään vedän enemmän niin huominen sen voi jo tasoittaa. Normaaliruokahan on suht helppoa pienellä ajattelulla ja fiksauksella säätää sellaiseksi että ne `turhat` hiilarit on karsittu minimiin ja saadaan ruoka vähän proteiinipainotteisemmaksi.
Välipalaksikin voi syödä välille tummaa leipää etc rahkan sijaan, koska energian määrän ero näissä on niin häviävän pieni. Jos se energia määrä heittää ruokavalion sekaisin niin silloin jossain muualla, kuten siinä päivällisessä, on vikaa.

Saa sitä rahkaakin silti syödä
Yksipuoliseen ruokavalioon tottuneella henkilöllä voi syöminen kääntyä hyvin nopeasti tankkaamiseksi. Eli ei syödä syömisen takia vaan vain siksi että saataisiin ne tarvittavat energiat kroppaan. Tämähän ei ole terveellinen malli. Ihminen ei muutu tunnesyöpöksi jos se saa mielihyvää ruuasta, vaan niin on jopa tarkoitus. Mielihyvää voi saada ihan terveellisestäkin ruuasta samallalailla kuin herkuista sekä sopivan kokoisista annoksista, kuin herkkuämpäreistäkin.
Jos joskus pitäisi sitten opettaa esimerkiksi omat lapset terveelliseen ruokavalioon, niin ruvetaanko sitten syöttämään rahkaa ja kanaa, vai pitäisikö osata tehdä sitä normiruokaa ja ihan huomaamatta totuttaa lapsi monipuoliseen ja `normaaliin` terveelliseen ruokavalioon.

Jos muutosta siis rupeaa tekemään niin pitäsi miettiä että muutos on oikeasti lopullinen. Lopullinen ei tarkoita 2 tai edes 10vuotta vaan yleensä 30 aina 80 vuoteen. Millaisella ruokavaliolla olet siis valmis elämään tulevat vuodet?
Asiaan kannattaa tutustua ja käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Normaaliruoka ei tarkoita epäterveellistä ja sopivan rento suhtautuminen ruokaan on parempi kuin yltiö tiukka.
Aina ei siis tarvitse vetää överiksi.

4 kommenttia:

  1. Puhut ihan asiaa ja oon samojen asioiden kanssa paininut omien asiakkaidenkin kanssa. Pienin muutoksin on hyvä edetä niin liikunnan, kuin ravinnonkin suhteen.
    Siis esimerkiksi sen rahkan löytäminen ruokavalioon on hyvä juttu, ei siinä mitään. Mutta hälytyskellot rupee kyllä soimaan, jos sitä alkaa olemaan purkkitolkulla joka päivä. Ennemmin tai myöhemmin hyvästä välipalasta on pakko luopua, kun tulee väkisinkin korvista ulos. Mitä sitten tilalle? Proteiinitietoisuus on hyvä asia ja sen tasaiseen saantiin on hyvä kiinnittää huomiota etenkin jos on tavoitteena pudottaa painoa, kiinteytyä tai kasvattaa lihaksia. Mutta tosi moni vetää sen ihan överiksi. Siinä vaiheessa kun proteiinin saanti on yli 25 E% ei kroppa siitä pysty ottamaan sen kummempaa hyötyä, ihan normi energianlähteenä tietty toimii. Ja tuohon 25% pääsee ilman, että koko päivä koostuu miljoonasta rahkasta, kananmunista ja kanasalaatista sekä raejuustosta.
    Maalaisjärjellä pääsee tässä asiassa pitkälle.
    Sori pitkä kommentti, mutta tosiaan asiaa kirjoitit! :)

    VastaaPoista
  2. Juu kohtuus kaikessa jne..
    Appelsiinitkin on ihan hyviä, muuta en silti suosittelisi syömään niitä sataa viikossa. ;)
    Juu ei mitään, niin ne kirjoituksen vaan tuppaa venymään kun asiasta innostuu..

    VastaaPoista
  3. asiallinen teksti ja täyttä asiaa!
    nämä on tosiaan semmoisia asioita missä pääsee helvetin pitkälle pelkällä maalaisjärjellä, mutta sitä pitää osata käyttää.. ja valitettavan usein tuntuu että liikunnan ja hyvän ruokavalion kultaisen keskitien löytäminen tuntuu olevan jotenkin mahdotonta, yliluonnollista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin vähän tuntuu olevan. Joko se liikunta ja ruokavalio on viilattu tapiin tai sitten niitä ei ole ollenkaan.
      Kuvaavaa varmaan se että monilla kuntoilijoilla on "tarkemmat" ruokavaliot kuin ammattiurheilijoilla.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...