perjantai 18. toukokuuta 2012

New Balance minimus zero road

Tänään tuli käytyä Helsingissä töiden jälkeen ja tarkoitus oli käydä hakemassa uudet Nb:t kotiin. Tai oikeastaan siis kokeilemaan niitä kunnolla.
Ihan mun kokoista kenkää ei siitä äkkiseltään löytynyt vaan myyjä ojensi puoli kokoa isommat kengät käteen. Kun sitten oikean jalan kengän sain jalkaan niin heti huomasin että sehän on tismalleen oikean kokoinen ja ihan täydellinen omaan jalkaan. Vähän kävelyä ja testailua ja kassan kautta ulos.
Koko on siis puolikkaan mun normaalia isompi ja kengän leveys on D medium. Omaan suht kapeaan ja pieneen jalkaan toi leveys on täydellinen.

Väritys on pirteä päältä ja alta
Käyttö kertoja ei ole kuin reilun kuuden kilometrin himmailulta, mutta kun kilometrejä kertyy lisää niin päivitän sitten kokemuksia.

Ensi tuntemukset ovat kyllä tosi hyvät. Niken Freethän ovat jo viime keväästä asti olleet mun kesä lenkkikengät joten ihan hirveen "topatuilla" tossuilla ei ole siis silloinkaan tullut juostua. Istuvuus omaan jalkaan on siis erinomainen ja nuo kengät on kyllä erittäin kevyttä tekoa.
Tein pientä vertailua: Coretex salomonit 342g, Nike Free 244g, New balance 162g.
Painot on yhden kengän paino. Taloudesta löytyi kuitenkin noitakin kevyemmät tossut, nimittäin koon 36 fivefingersit jonka paino on 113g. Tuosta jos päättelee niin oman koon fingerit olisivat varmaan hiukan Nb:tä kevyemmät. Erot on kuitenkin niin pieniä että oikeastaan vasta salomonin ja newbalancen välillä huomaa selvää eroa jos kenkää käsissään painottelee.

Kantapäissäkään ei juurikaan "kuppia" ole. Läppä ratkaisu on onnistunut.
Kenkähän kuuluu minimalisti tyhmään eli ei tukia, ei vaimenuksia ja täysin suora pohja. Normaali lenkkareiden pohjaprofiilihan nousee hiukan kantapäähän, jonka ansiosta/takia päkiä on alempana ja kantapään alla enemmän vaimennusta. Noissa on oikeastaan vaan ja ainoastaan koroton, ohut pohja ja erittäin hengittävä kangas. Koko kengän voisi siis vaikka pyörittää pienelle rullalle.
Laput lupaavat että kenkä ohjaa askelta kohti oikeaa ja hyvää keskijalan askelta, mutta varoittaa että aloittaminen pitää tehdä hitaasti ja rauhallisesti. Tämä on yleensä tärkeää kun kenkiä vaihtaa ja etenkin jos vaihtaa minimalistisempaan malliin.
Testi lenkillä en huomannut askeleessani mitään erillaista, tämä ihan sen takia että juoksen jo valmiiksi keskijalka askeleella, nopeammissa vedoissa jopa erittäin päkiä painotteisesti. Mitään suuria totuttelemisia ei siis tarvinnut tehdä, mutta kanta astujalle muutos olisi varmasti melkoinen. Oma askellus tulee jalkapallosta jossa liikutaan pääasiassa päkiöillä ja futis kengäthän on täysin vaimentamattomia (pieniä pohjallisia lukuunottamatta) ja suorapohjaisia.

Kenkä on kevyt ja istuu jalkaan kuin sukka (pohjalla) :)
Pohja on siis ohut ja pehmeää Vibran kumia. Kenkä onkin tarkoitettu tielle ja tasaisille alustoille. Kyllä noilla silti ihan kivasti hiekkatiellä juoksi. Oikeastaan pahiten pohjan läpi tuntuivat asfaltille eksyneet isommat kivet. Suurinosa niistäkin menee ohi niin että huomaat vaan että siinä oli kivi. Jos kivi kuitenkin osuu juuri päkiän päälle niin silloin se kyllä jo vähän tuntuu. En kyllä teidä kuinka usein tuollaiselle kivelle tulee astuttua, jos niitä ei tuolla lailla metsästämällä metsästä sinne jalan alle. ;)

Pohja on suht kuvioton ja paljasjaloista tuttua Vibram kumia.
Tuollaisella kunnon hiekkatiellä tuntuma oli hyvä ja pitoa riittää vaikka juurikaan mitään kuviota ei pohjassa ole.
Juoksentelin tuon kutosen ihan normi juoksusukat jalassa ja kengät hengittivät kyllä tosi hyvin, mutta kelit on jo niin lämpimiä, joten ei kyllä tiedä missä vaiheessa jaloille rupeaa noissa kylmä tulemaan. Kesällä voisi koittaa juoksua myös täysin ilman sukkia.
Kenkiä tuli totta kai kokeiltua ilman sukkia jolloin ilmaantui oikeastaan ainut pieni huomautus. Pohjassa on pieni pehmuste keskellä, tai se ei ole pehmuste vaan hiukan pehmeämpi kangas. Kangas on asetettu niin että se alkaa noin 1cm päästä kengät reunoista. Tuo kohta josta kangas alkaa jää juuri isovarpaan alle. Juostessa tuota ei huomaa ollenkaa, ainakaan näin sukkien kanssa. Kävellessä jolloin varpaat tekevät hiukan erillaisen liikkeen niin tuon tuntee.
Ei mitenkään hirveän häiritsevä juttu, mutta voisi kuvitella että tuossa on pieni hankaus riski, jos ilman sukkia juoksee. Kesällä tulen kyllä juostua ilman sukkia, jos mahd, koska kengät ovat erittäin mielyttävän tuntuiset sisältä ja kun kangas on sellaista että siitä näkee oikeastaan läpi, niin jalat hengittävät loistavasti. Sisälla on ohut mukava kangas, siinä sitten tuollainen kenno rakenne ja sitten super ohut päälikerros. Vettä eivät varmaan hirveästi pidä, mutta toisaalta myös kuivuvat varmaan tosi nopeasti.

Kengät istuvat loistavasti suht kapea lestiseen jalkaan.
Läppä on hauskasti rakennettu sillä sitä ei oikeastaan ole ollenkaan. Sisäsyrjän puoli on ihan yhtenäinen kappale eli sisäsyrjän kangas jatkuu läppänä jalan yli. Tuota tekniikkaa on ollut jo joissakin futiskengissä, mutta näissä tuo toimii paremmin koska materiaalit on ohutta ja pehmeää kangasta eikä futiskenkien nahkaa. Niken Freessä ei ole läppää ollenkaan vaan kengät vaan vedetään jalkaan. Hyvä systeemi sekin ainakin jos kengät istuvat hyvin. Tällä systeemillä kenkiä voi tosin hiukan enemmän kiristää koska "läppä" menee ulkosyrjä palan alle. Tosin sopivan kokoisissa ja istuvissa kengissä kumpikin systeemi menee ihan yhtä hyvin. Molemmat tuntuvat jollain tapaa mukavammilta kuin normaali läppä systeemi.

Ensi fiilikset kengistä on erittäin hyvät ja ovat oikeastaan juuri sellaiset kuin niiden pitikin olla. jos vertaa siihen mitä odotin kengiltä niin jopa yllättivät hiukan juurikin mukavuudellaan. Jotenkin sitä epäili että Freetäkin minimalistisemmat tuntuisivat jotenkin kovilta tai epämukavilta juostessa, jollain tapaa. Mitä vielä, mukavaa menoa.
Hiukan lenkin lopussa huomasin että päkiän alue tuntui väsyneeltä, joka johtuu Freetä ohuemmasta pohjasta, jolloin tuntuma on lähempänä paljain jaloin juoksemista. Nopeasti varmaan kyllä jalat tuohonkin tottuvat.
Ajattelin ensiksi että juoksisin näillä lyhyemmät lenkit, mutta nyt tuon rauhallisen 6km jälkeen olen sitä mieltä että noilla voi kyllä juosta ihan kaikki lenkki pituudet mitä yleensä nyt tulen juoksemaan. Metsään ja jonnekkin tosi pehmeille alustoille valitsen kyllä Freet, oikeastaan tuon pohjan sileyden takia. Jätän myös märät kelit varmaan noille toisille, ihan vain näitä säästääkseni. Pitoa tosin pitää käydä testaamassa märällä asfaltilla.

Kangas on mukavan tuntuinen ja erittäin ohut.
Alku järkytyken jälkeen tuo suht räväkkä värityskin näyttää kyllä omaan silmään tosi siistiltä.
Pitääpä kirjoitella lisää käyttö kokemuksia sitä mukaan kun niitä tänä kesänä tulee.

36 fivefinngersit ovat 41 Minimuksiakin kevyemmät
Koska taloudesta löytyy myös nyt nuo fivefingersit niin niistäkin varmaan tulee kesällä kirjoiteltua, kunhan tuo siro 36 jalka niitä ehtii hiukan enemmän liikuttelemaan ja testailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...