keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Lihaskalvoja ja kineettisiä ketjuja

Taas on palattu arkeen, kun työt ja koulun lähitunnit on pyörähtäneet tällä viikolla käyntiin. Vielä viime viikollahan ramppasin työharjoitelussa omt-fysioterapiaa tekevässä yrityksessä ja nyt sitten pureskelen sekä treenailen uusia asioita omassa työssäni. Olen siitä onnellisessa asemassa oleva fysioterapiaopiskelija että teen tasaiseen tahtiin myös alan töitä, joten etenkin uusia manuaalisen terapian asioita on helppo viedä heti käytäntöön.
Olin siis harjoittelussa nimenomaan omt-fysioterapiaan erikoistuneessa yrityksessä, joten manuaalista käsittelyä tuli aika paljon. Hierojan ammatissa koulutetaan käsittelemään lähinnä lihaksia ja siinä sivussa sitten ehkä vähän fascioita eli lihaskalvoja sekä myös vähän triggereitä. Kun opiskelin hierojan ammatin niin lihaskalvoista ei toitotettu lähellekkään samallalailla kuin nyt, koska vähän "muotiin" tuo juttu on viime vuosina noussut. Kuitenkin huomaan että alusta lähtien samanlaista tekniikkaa joihinkin ongelmiin olen käyttänyt, ajattelematta nimenomaisesti lihaskalvoja vaan enemmänkin sitä että lihasta saisi vapautettua.
Nyt kuitenkin harjoittelussa lihakset olivat aika toissijaisessa asemassa koska monesti asiakkaiden ongelmia lähdettiin korjaamaan luisien rakenteiden ja fascioiden kautta. Tietysti myös tuollaiseen paikkaan ajautuu ihmisiä joilla ongelmia on juuri niillä osa-alueilla.

Mistä tässä lihaskalvo hypessä oikein on kysymys ja mitä ihmettä tarkoittaa kineettinen ketju?
Lihaskalvot eli fasciat ovat kalvorakenteita jotka kulkevat lihasten pinnoilla, väleissä ja monet eri tutkimukset ja tutkijat ovat kuvanneet pitkiä kalvo rakenteita tai paremminkin linjoja mitkä kulkevat jopa koko kehon päästä päähän. On etulinjaa, takalinjaa ja ristikkäistä linjaa ja eri tutkijoilla ne kulkevat aina vähän erireittejä. Helpointa on siis todeta että nämä lihaskalvot liittävät ihmisen rakenteita ja lihaksia toisiinsa jonka vuoksi ne ovat tärkeitä lihaksien tuottaman voiman muuttamisessa liikkeeksi. Lihas ei siis ainoastaan liikuta niveltä jonka yli se kulkee vaan myös liikuttaa lihaskalvoja jotka välittävät voimaa eteenpäin.
Tässä ollaankin jo aika lähellä tuota kineettisen ketjun ajattelua jolla tarkoitetaan nivelien vaikutusta toisiinsa. Jos jokin nivel esimerkiksi lonkka ei toimi niin kuin kuuluisi, vaikuttaa se niin ylös kuin alaspäinkin kehossa. Tämän johdosta ongelma lonkassa voi vaikka tuhota polvea. Tai nilkan väärä toiminta rasittaa polvea, lonkkaa tai selkää. Lihakset ovat avain asemassa nivelien toiminnassa koska niiden avulla tai takia niveleen kohdistuu suuriakin voimia erisuunnista. Jos voimat eivät jakaudu sopivan tasaisesti eripuolilta vaikuttaa se nivelen toimintaan. Puhun siis lihastasapainosta. Suuret puolierot esimerkiksi vastavaikuttaja lihaksissa aiheuttaa helposti virheellistä toimintaa kohde nivelessä, varsinkin kun heikompi puoli väsyy ja vahvempi vielä työskentelee. Monesti jokin paikka rupeaa kompensoimaan väsynyttä lihasta jonka seurauksena syntyy lisää ongelmia kompensoivassa alueessa.
Pronaation vaikutus jalkaan
Aina ei kuitenkaan ole kysymys pelkästä lihaksen väsymisestä tai puolieroista sillä lihaskalvot voivat aiheuttaa ongelmia toiminnassa. Kuvitellaan vaikka tilanne jossa harjoittelua kovennetaan tai sen tyyliä muutetaan jonka seurauksena lihakset rupeavat kehittymään ja kasvamaan. Lihas pystyy kasvamaan ja muokkautumaan nopeammin kuin lihaskalvot koska kalvorakenteet ovat lähempänä sidekudosta kuin lihaskudosta. Lihakset kasvaa mutta kalvot eli fasciat eivät pysy mukana. Kalvot ahtauttavat ja rajoittavat lihaksen/lihasten toimintaa jonka seuraksena voi taas syntyä puolieroja tai häiriötä kineettisessä ketjussa. Tämä ongelma on yllättävän yleinenkin etenkin kun treenimäärän tai tyylin muutos on suuri. Esimerkiksi keväällä juoksemisen innolla aloittava mutta talven hyvin levännyt ihminen saa monesti tällä periaatteella toimivan penikkataudin riesakseen.

Mitä sitten tehdään kun hoidetaan näitä fascioita?
Itse näihin voi vaikuttaa käsittelemällä, rullailemalla ja liikkuvuus treenejä tekemällä. Itse käsittelemällä eli hieromalla pääsee jo alkuun varsinkin kun pitää mielessä sen että todennäköisyys vaikuttaa lihaskalvoon on suurempi kun käsitellään poikittaisin liikkein suhteessa lihakseen.
Kun ammattitaitoinen hieroja tai fysioterapeutti tekee hoidon, hän pyrkii löytäämään kohdan jossa kalvot eivät liu'u ja pyrkii avaamaan tämän kohdan yleensä venyttämällä kudosta tai käsittelemällä vähän hankaus tyylisesti kyseistä aluetta. Kun mahdollisia liikettä estäviä kiinnikkeitä on saatu avatuksi pääsee lihaskalvot liikkumaan vapaammin ja liikkuvuus sekä voimantuottokin paranevat.
Tätä voisi kuvata sillä että koitat liu'uttaa kuivia kämmeniä vastakkain niitä yhteen painaen ja vertaat niiden liukumista siihen kun olet kostuttanut kädet. Kuivat kämmenet vaativat suurempaa voimaa kuin kosteat. Sama tapahtuu myös siis kehossa jonka seurauksena huonosti liukuvat lihaskalvot voivat aiheuttaa ongelmia joko ihan akuutin vamman muodossa tai pikkuhiljaa kuormitukseen vaikuttamalla.


Ongelma ei aina siis ole ihan suoranaisesti siinä missä oireet joten ongelmatilanteissa kannattaa kääntyä ammattihenkilön puoleen, pelkän arvailun ja tuskailun sijaan. Itse suosisin fysioterapeutteja ja sieltäkin mieluusti juuri tuki ja liikuntaelin ongelmiin paneutuneita.
Toivottavasti teksti on selkokielistä enkä lähtenyt liikaa laukalle asian suhteen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...