keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kisarapsa. 1500m maasto

Aamu alkoi normaalin loma-aamun tavoin salilla, jossa tein yläkroppaa, selkää ja hiukan jalkoja. Jaloille siis ainoastaan parit prässit jotka olivat tarkalleen 1x10 50kg, 1x7, 100kg ja 1x7 140kg. Mahdollisimman terävinä kaikki, koska kyseessä oli enemmänkin jalkojen herättelyä kuin varsinaista treeniä. Siihen vielä hiukan perään pohjeprässiä ja treeni oli sitä myöten selvä.

Himasta lähdin ajelemaan joskus 3jälkeen koska matkalla piti vielä pysähtyä töissä hakemassa nilkkaan teippiä. Kinesioteippi mukaan ja kohti Porvoota sekä juoksua. Matkalla tajusin että nyt on teippi mukana, mutta ei mitään millä sitä leikkaisi. Normaali urheiluteippihän menee ihan käsin paloiksi, mutta kinesioteippi on vähän sitkeämpää tavaraa.
Olin paikalla tavoille uskollisena hiukan ajoissa ja huomasin lapusta että itse juoksut juostaan vielä ilmoitettua myöhemmin. Olisi siis suht reilustikkin aikaa vielä käytettävänä. Onneksi Porvoo on suht tuttua seutua joten suuntasin läheiseen pieneen satamaan ja sen kahvilaan hankkimaan nälkää valittelevaan vatsaan täytettä. Tiskillä mieleeni juolahti jos voisin lainata kahvilan saksia teippiä varten ja hiukan hämmentynyt myyjä siihen kyllä suostuikin. Teippi autosta ja siinä kahvilan tiskillä sitten saksilla pilkoin sopivan kokoisia palasia, myyjän touhua ihmetellessä.
En kehdannut jäädä leipääni enää tämän jälkeen kahvilaan nauttimaan, vaan painuin autoon syömään ja siinä samalla sitten nilkkaa teippaamaan. Hiukan autossa ja satamassa lorvimista, minkä jälkeen suuntasin uudelleen kentälle.
Kamojen vaihto ja kentällä lorviminen jatkui hetken, jonka jälkeen kävin ilmoittautumassa, maksamassa ja pitkästä aikaa tervehtimässä paikalle tullutta setääni, jonka mukaan tämä sympaattinen juoksutapahtuma on nimetty. Setä ei meinannut ensin tunnistaa, mutta heti kun kuuli nimen siinä ilmoittautuessa niin tajusi että kuka on kyseessä.
Vähän siinä jutustelin ja kyselin että mihin aikaan tuo 1500m reitti pitäisi juosta, jonka jälkeen suuntasin reitillä lämmittelemään.
Juoksin reitin kerran läpi about 6min/km vauhtia jonka jälkeen jatkoin lorvimista ja junnujen lähdön katselemista. Hiukan ennen miesten lähtö kävin vielä reitin kerran juoksemassa, mutta tälllä kertaa tein vähän liikkeitä ja pari terävempää vetoa että saisi hiukan keuhkoja auki. Hiukan olisi voinut vetää tiukemmat lämmöt jos olisi ihan tappokisa asenteella ollut liikenteessä.
Kirjoitinkin jo jossain että tavoite oli se että en jää viimeiseksi. Eilen illalla kuitenkin vähän laskeskelin vauhteja sekä aikoja ja asetin itselleni tavoitteeksi 6min alittamisen.

Jäin alussa parin hiukan hitaamman juoksijan taakse, koska radan alku oli melko kapea. Siitä sitten kiihdyttely ensimäiseen loivaan ylämäkeen ja omaa vauhtia etsimään. Yksi juoksija pysyi samassa vauhdissa pari sataa metriä jonka jälkeen tippui siitä viereltä pois. 6juoksijan joukko oli alun hidastelujen takia hiukan karannut, mutta etenivät about samaa vauhtia. Vähän ennen puolta väliä ensimäinen tuosta joukosta tulikin jo vauhdilla selkä edellä vastaan. Keskiosuuden matkasta olisi voinut koittaa puristaa hiukan vauhdikkaammin, mutta toisaalta taas alun loiva ja pitkä ylämäki tuntui jaloissa.
Tasaista pientä tuskaa ja ajatukset olivat ainoastaan siinä että jalat rullaisivat jos jotain ajatuksia edes oli. :)
Matka rupesi taittumaan jo loppupuoliskolle kun huomasin että kaksi nuorta juoksijaa rupesi tippumaan jo itseeni hiukan lisää eroa tehneestä joukosta. Joukko oli hiukan liian kaukana että tavoittamista olisi voinut ajatella, mutta päätin mennä pojista ohi ja pitää sellaista vauhtia että kumpikaan ei pysy peesissä.
Ensin yhdestä ja sitten toisesta. Molemmat koittivat peesiä, mutta viimeistään lopun pitkä ja loiva ylämäki tiputti pojat kannoilta. Itse jaksoin aika hyvin mäen runtata ja luulen että sain pidettyä suht saman vauhdin myös siinä yllä. Mäen päällä meinasi tulla tunne että jalat loppuu koska ajatukset siirtyivät jo maaliin ja juoksun loppumiseen. Loiva alamäki sai kuitenkin jalat vielä hyvään liikkeeseen ja rullasin jopa suht vauhdikkaasti maaliin.
Kolme juoksijaa jäi tässä lähdössä eteen ja pari nopeampaa taisi juosta jo nuorison lähdön mukana. Vilkaisu omaan kelloon toi kuitenkin hyvän tunteen koska ajaksi oli tallentunut 5min 21sec. Alle kuuteen minuuttiin siis mentiin ja vielä näköjään aika railakkaasti.

Vauhikäyrä näyttää tältä. Alussa kiihdytetty vähän yli ja max vauhti oli lopun alamäen 21.3km/h
Sykekäyrä tältä. Maksimi on lopun nousun lopussa ollut 186
Sija oli jotain 6 ja 10 välillä miesten sarjassa ja aikaan olen tyytyväinen. Matkaa en ollut treenannut ollenkaan ja mitään historia tietoja en omaa, että olisi voinut jotain vauhteja tai aikaa suunnitella. Pakko olla tyytyväinen.
Nilkka ei vääntynyt vaan sillä pystyi juoksemaan ilman oireita, eikä kuntokaan mitenkään loppunut vaan maaliin jaksoi valitulla vauhdilla.
Osallistumisesta joku outo palkinto romaani kainaloon ja vielä hiukan jutustelua sedän kanssa, joka oli positiivisesti yllättynyt mun vauhdista. Ei kuulemma suvussa muilla olisi jakoa. Voi pitää paikkansa. ;) Suihkuun, autoon ja kotia kohti.

Aika oli siis 5.21-5.23. Matka tasan 1500m keskiraskasta maastoa.
Keskinopeus 16.2km/h eli 3.42min/km. Keskisyke 168 ja maksimi 186.
Kilometrin kohdalla aikaa oli kulunut 3.43 ja tuolla 3.20 kohdilla syke on käynyt 183.
Loppu 500m on mennyt sitten 1.35 joten hiukan olen saanut lopussa vauhtia kiristettyä joka itseasiassa näkyy tuolla vauhti käppyrässäkin. Osa kiristä tapahtui nousun loppupuolella ja loput sitten lopun alamäessä.
Jos hakemalla hakee jotain parannettavaa on se tuo alun kiihdytys jonka tein innostuksissani vähän yli ja sen että paremmalla lähtöpaikalla olisin voinut kiilata itseni tuohon edessä juosseeseen joukkoon ja sitä myöten koittaa sinnitellä vielä hiukan kovempaan aikaan. Nyt kun jouduin juoksun tekemään täysin yksin ilman minkäänlaista vetoa.
No ensi kerralla sitten. :)

2 kommenttia:

 1. Kiva raportti, onnea hyvästä suorituksesta :)

  http://inmotionblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Yllättävän hyvin meni vaikka ei ole juoksukilpailua tullut juostua moneen, moneen vuoteen.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...