perjantai 7. elokuuta 2015

Vuosi kevennettyä treeniä, mitä muutoksia?

Noin vuosi sitten, pienen elämänmuutoksen seurauksena, treenimääräni vähenivät normaalista totutusta. Nyt onkin hyvä paikka katsastella mitä on kunnolle tapahtunut. Harjoitusmäärien tippuminen ei tiputtanut mitään osa-aluetta kokonaan ohjelmasta pois vaan tasaisen epätasaisesti kaikkia. En siis vain lopettanut salilla käyntiä ja jatkanut juoksentelua, vaan asioita on tehty samallalailla epämääräisissä sykleissä, mutta kokonaismäärän ollessa koko ajan pienempi kuin ennen.
Viime kesänä ja syksynä voima jutut loistivat poissaolollaan ja homma oli aikalailla jalkapalloa. Sitten talven koittaessa ryntäilin pallon perässä salissa, tehden satunnaista punttia, joten pk treenit ja pidemmän matkan juoksut olivat poissa ohjelmasta. Nyt keväällä ja kesällä olen juossut vähän lenkkejä, satunnaisia puntteja ja vähän palloakin potkinut eli olen tehnyt hiukan tasaisemmin kaikkea verrattuna viime syksyyn ja talveen.
Harjoitusmääriä on vaikea sanoa koska välillä treenaan sen 1 treenin viikkoon ja välillä 4 joista muutama kunnon treenejä ja muutama lyhyempiä treenejä.

Valitettavasti mitään tarkkoja mittareita tai testituloksia itselläni ei ole tästä kunnon muutoksesta vaan mennään enemmänkin omalla mutu tuntumalla. Tämä voi olla harhaan johtavaa sillä joissain asioissa voin itse kuvitella olevampi huonompi kuin olenkaan ja päin vastoin.
Jos ajatellaan karkeasti mitä on tapahtunut niin mieleen tulee ensimäisenä voimatasojen lasku etenkin jaloissa. Kokonaisrasitus on pienentynyt jonka lisäksi puntti treeni on ollut vähäistä. Nyt kesällä on tullut suht vähän räjähtävää liikehdintää ja maksimaalista juoksemista, jos verrataan vaikka vuoden takaiseen.
Toinen asia on kunnon tasapäistyminen. Tällä tarkoitan sitä että sellaiset huippu piikit ominaisuuksissa on hioutunut pois. Jalkojen hermotus ei pelaa yhtä tehokkaasti, maitohappo kestävyys on hiukan vähentynyt ja voimatasoja kadonnut. Tätä voisi varmaan kuvailla jonkinlaisena huippukunnon katoamisella, koska juuri nämä tekijät nousevat esiin kun koittaa repiä itsestään kaikkia tehoja ulos.
Pituuteni on yllettäen sama kuten myös painoni ja ulkopuolinen ei varmaan näkisi juurikaan muutosta ulkonäössä vuoden takaiseen. Itse kuitenkin tiedän että reiden ympärys on varmaan vähän pienentynyt ja kroppa on siinä kunnossa kun se yleensä oli talven pre-seasonilla punttitreenien aikaan, tosin reilun kilon kevyempänä. Kun kausi oli päällä kesäisin, paino tippua suht lähelle nykyistä jopa vähän alle ja vähän pakostikkin hiukan kroppa kiristyi. Kaikki nämä muutokset kuitenkin ovat sellaisia että ulkopuolinen ei niitä varmaankaan edes huomaa.
Pääkoppaan on myös tullut muutoksia. Haluaisin treenata kovasti ja mahdollisimman paljon, mutta silti treeniin tarttuminen on vaikeaa sillä harjoitusajat ovat suurimmaksi osaksi tosi huonoja. Hommat eivät enää mene treenien aikataulujen mukaan, vaan treenit pitäisi saada menemään muiden aikataulujen mukaan ja sekös tuottaa ongelmaa. Lisäksi kun olen aloittamassa tai tekemässä jotain raskaampaa suoritusta, päähäni hiipii pikkupiru kuiskimaan osaksi totuuksia ja myös valheita siitä että en ole huippukunnossani.

Voisi tietysti listata paljon fysiologisia tosiasioita mitä varmasti on tapahtunut, mutta koska nyt mennään tällä "miltä musta tuntuu" linjalla niin jätänpä kirjoittamatta. Siinä voitaisiin jo lipsahtaa kauemmas kansankielestä.
Onnekseni olen pystynyt treenaamaan jonkin verran ja suht epäsäännöllisen säännöllisesti ja hyvien pohjieni ansiosta muutokset ovat olleet suht pieniä. Nämä kaikki ominaisuudet on kirittävissä siis kiinni kunhan aikaa ja etenkin vaivaan vaan näkee. Tietysti pitäisi keksiä mihin suuntaan kuntoa lähtisi tekemään eli haluanko juosta, nostaa vai jotain siltä väliltä? Toisaalta eipä tässä nykyisessä suhteessa mitään vikaa ole, kunhan vaan kaikkia osa-alueita rupeaa taas hilaamaan parempaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...