torstai 5. tammikuuta 2012

Mitä haluat itsesi olevan?

Olen lueskellut taas viimepäivinä suht paljon Crossfitistä ja "ihaillut" kyseistä toimintaa. Harjoittelu on monipuolista, simppeliä ja tehokasta.

Mietin usein, että miten juoksijat jaksavat treenata omaa lajiaan. Suurin osa treeneistä on kuitenkin jonkinlaista juoksemista, etenkin pidemmillä matkoilla. Punttisali harjoittelijat, nostavat painoja ja siinäpä se sitten on. Tylsää sanon minä, mutta jokainen snorklaa tyylillään.

Juuri näihin seikkoihin takertuu Crossfit. Lajin alullepania on todennut, että crossfitissä pyritään luomaan urheilijan perikuva joka on "samanveroisesti voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija." Ei siis harjoiteta yhtä ominaisuutta kaikkien muiden kustannuksella.
Tällä hetkellä ainut mikä itseäni pidättää säätämästä omaa treeniäni enemmän tuohon suuntaan on jalkapallo. Toisaalta nykyään tulee urheiltua jo monipuolisemmin, kuin nuorempana, lisääntyvissä määrin, mutta kuitenkin jalkapallo sanelee melko paljon mitä tehdään. Niin kuin aikaisemmin joskus kirjoitin, niin liiallinen voiman ja massan hankinta olisi turmiollista jalkapallon kannalta.

Harrasteluahan futiskin enää on, mutta paljon mukavempi on harrastella sarjatasolla jossa kilpailua ja sitoutumistakin vielä löytyy. Alemmilla sarjatasoilla joutuisi tod. näk. itse vielä maksamaankin toiminnasta, toisin kuin nyt, joten mielellään sitä vähän sitoutuukin toimintaan. ;)

Joskus kun tulen harjoitteluani muokkaamaan, niin varmaan tulee hiukan otettua vaikutteita crossfit jutuista. Komeaa kun ei käytetä hienoja (ja huonoja) suljettuja laitteita, vaan oikeasti simppeleita, hyviä liikkeitä. Taataan koko kehon harjoittaminen, eikä lihasten epätasapainoa tai joidenkin lihasten/lihasryhmien harjoittelu unohdu niin helposti, kuin suljetuilla laitteilla. En kuitenkaan rupea silloinkaan vielä tekemään crossfitissä käytettäviä 10-20min sarjoja (10-20min tehdään töitä esim. 5leukaa, 10kyykkyä ja 5vatsaa. Näitä jankataan samassa järjestyksessä niin paljon kuin tuossa ajassa pystyy ja ehtii.) kuin ehkä vaihtelun ja itsensä kiduttamisen vuoksi.

Ajatus kokonaisvaltaisesta harjoittelemisesta on vain aivan mahtava. Varmaan juuri futiksenkin monipuolisuus on vaikuttanut siihen, että se on lajikseni, kaikista harrastuksista, aikanaan valikoitunut. Nopeus, kestävyys, tekniikka ja pelikäsitys. Ja jos pilkotaan pienemmäksi niin nopeuskestävyys/maitohappokestävyys, nopeusvoima, räjähtävoima, liikkuvuus, ketteryys jne jne.
Jos jotain uupuu, et pärjää. Tai pärjäät, muttet ole huipulla.
Nimimerkillä: Jalkapallon harrastelija
R. Carlos ja quadriceps femori  
Mitä haluat siis itsesi olevan? Liikutko hyvän mielen, itsesi ylittämisen vai jonkun muun syyn takia?
Vastauksia ja motivoivia asioita on paljon ja kaikki ovat (ainakin melkein) yhtä hyviä.

Seuraavaksi voisi taas kirjoitella omista tekemisistä, ettei mene ihan artikkeleiden kirjoitteluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...