Tiistaina kulutin luppoaikaa kirjastossa jossa koulukirjojen lukemisen välissä selailin uusimman Juoksija lehden läpi, joka ei taida nyt ihan uuni tuore kuitenkaan olla. Lehtihän on juuri siinä rajoilla että tilaisiko sitä ihan himaan mutta toistaiseksi olen tyytynyt lukemaan sen vain kirjastossa aina läpi.
Joku oli selvästi vakoillut omaa arkeani ja salakuunnellut ajatuksiani sillä niin paljon sieltä löytyi samoja juttuja jotka on omassa arjessa pyörinyt. Kuntopiiri liikkeitä, mielipiteitä, harjoitusmuotoja joiden parissa olen oman harjoittelun tai töiden takia viime aikoina pyörinyt.
Seuraavassa lehdessä on varmaan sitten asiaa lonkan seudun kipuilusta ja piriformiksen kuntoutuksesta ja sen vahvistamisesta muiden pakaralihasten lomassa. :D
No juoksutekniikasta piti tulla kirjoittamaan pieni pinta raapaisu. Onhan asia taas todella ajankohtainen koska uusia ja uusvanhoja lenkkeilijöitä on taas paljon liikkeellä kevään aurinkoisilla baanoilla. Perus kuntoilijalle ja aloittelevalle juoksijalle yleensä on suurin kysymys se että miten juostaan oikein teknisesti. Erilaisia juoksutyylejä on varmaan yhtä paljon kuin juoksijoita kuten myös mahdollisia virheitä joten suoraan ei voi antaa yhtä jumalallista neuvoa tai harjoitetta millä kaikki menee nappiin.
On kuitenkin asioita mitä voi suositella oikeastaan jokaiselle koska vaikka mitään ongelmaa ei olisi niin nämä asiat eivät mene hukkaan.
Ensimäinen on lihaskunnon harjoittaminen.
Jalkojen lihaksisto ja keskivartalo. Keskivartaloon tarvitaan juoksussa voimaa ja kestävyyttä. Jalkoihin tarvitaan kestävyyttä jotta juoksu kulkee ja jotta hyvää juoksu asentoa jaksettaisiin pitää yllä.
Venyttely ja muut palauttelevat toimet.
Nykyisin yleisestä istumatyöstä johtuen on yleistä että lonkankoukistajat ovat tiukat joten niitä on helppo suositella venytettäväksi. Samaan toimenpiteeseen kuuluu sitten myös pakaroiden voiman ja kestävyyden kehittäminen.
Myöskin maltti ja hyvät palauttelut pitää olla varsinkin näin keväisin jolloin helposti innostuksissaan juostaan paikat tukkoon ja jopa rikki. Tämä taas hankaloittaa paljon juoksemisen jatkamista kun pieniä ja isompia vaivoja alkaa syntymään.
No siitä tekniikasta sitten.
Aloittelevan juoksijan ongelma on yleensä se että jos juoksee vähän reippaampaa vauhti niin sykkeet karkaa liian korkealle eikä lenkki aja sitä asiaa mikä olisi tarkoitus. Kun taas vauhtia vähennetään niin juoksun tekniikka kärsii ja juoksusta tulee raskasta ja laahaavaa. Ongelmallista..
Yleensä aloittelijallekkin löytyy suhteellisen hyvä juoksu tekniikka kun vauhtia käsketään lisäämään selvästi, joten tähän pitäisi juoksemisessa pyrkiä. Mutta entäs ne sykkeet sitten?
Tähän tarjoan lääkettä mitä liian vähän mielestäni käytetään (lue: kehdataan käyttää) eli juoksun ja kävelyn yhdistämistä. Se mitä juostaan juostaan kovempaa ja hyvällä tekniikalla ja sitten tiputellaan sykkeitä aina kävelyosuudella.
Aluksi painotus voi olla jopa niin että kävellään selvästikkin enemmän kuin juostaan ja pikku hiljaa koitetaan päästä vaikka sellaiseen että juoksee 5-6min ja kävellee aina yhden minuutin väliin. Tämä voi olla vaikka kesän tavoite, kunhan muistaa että malttia pitää olla reilusti matkassa.
Tällä tavoin vältetään se huonolla tekniikalla juokseminen ja totutellaan kroppaa pikku hiljaa niin parempaan tekniikkaan kuin myös vähän kovempaan vauhtiin. Kävelyiden aikana tapahtuva sykkeen tiputus taas huolehtii siitä että keskisyke pysyy oikeissa rajoissa ja lenkki ajaa asiansa.
Nyt siis kaikille juoksua aloitteleville ja oikeastaan kaikille kevään juoksukeleistä nauttiville, kuntopiiriä, palauttelevia harjoituksia ja reilusti malttia matkaan..
Asiaa koskevaa tekstiä ja vinkkejä löytyy myös muutamasta vanhemmasta kirjoituksesta:
Juoksijan kuntopiiri
Vatsalihastreeni
Ehkäpä paras peruskestävyys treeni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...