Ajattelinkin nyt että kertoilisin kamppaamisesta ja sein syistä vähän tarkemmin kun itse taphtumakin on tuoreessa muistissa. Vähän niin kuin tein joskus taannoin puujalastakin..
Mitä kramppaaminen siis on?
Krampissa kyseinen lihas tai sen osa jää jännitykseen vaikka lihaksen pitäisi rentoutua. Väkisin jännittyminen aiheuttaa kipua. Mitä isompi lihas kramppaa niin sitä ikävämmältä kramppi yleensä tuntuu.
Mitä krampissa oikein tapahtuu?
Lihas tosiaan jää jännitykseen, eli tarkemmin sanottuna lihaksessa olevat filamentit jäävät jumiin. Normaalissa tilanteessa filamentit ovat hiukan lomittain ja kun lihas jännitetään, ne tarrautuvat yhteen ja liikkuvat enemmän ja tiukemmin yhteen. Tämän seurauksena lihaksen pituus vähenee eli lihas supistuu. Krampin iskiessä filamentit eivät enää vapaudukaan toisistaan yhtä tehokkaasti kuin normaalisti, vaan osa jää jumiin supistus-asentoon.
solunetti.fi |
Filamentit toiminnassa
Mitä nämä filamentit ovat? Kun lihasta jaotellaan osiin ovat filamentit pienimpiä lihaksen osia. Jos lähdetään isosta pieneen päin niin lihas sisältää lihassyykimppuja jotka sisältävät lihassyitä. Lihassyy taas koostuu näistä toistuvassa kaavassa olevista aktiini- ja myosiinifilamenteista. Koska filamentit ovat säännöllisen kaavan mukaan järjestäytyneet voivat ne liukua toistensa lomaan.
Mikä tämän aiheuttaa?
Aivan tarkkaa ja aukotonta selitystä kramppaamiselle ei ole saatu tutkittua. On kuitenkin muutamia asioita joilla on huomattu olevan vaikutusta asiaan.
Harjoittelu: Lihas kramppaa yleensä kovien suoristusten aikana tai niiden jälkeen. Yleensä siis lihaksisto joutuu sellaiselle rasitukselle mihin se ei ole tarpeeksi tottunut. Kilpailut, ottelut sekä kovat harjoitukset.
Nesteytys: Yleensä krampin aiheuttavat suoritukset ovat pitkä kestoisia, jolloin nestettä kuluu paljon. Kroppa kuivuu ja lihakset eivät tästä kiittele.
Ravinto: Magnesium, Kalsium, Suolat ja Sokerit. Siinä asioita jotka eivät ainakaan suurenna kramppaamisen riskiä. Magnesium ja Kalsium vaikuttavat filamenttien liikkuvuuteen ja toistensa lomassa liukumiseen.
solunetti.fi |
Lihaksen rakenne
Kun lihas väsyy, väsyy myös hermosto järjestelmä pikkuhiljaa. Kropan ravinto varannon kuutetaan minimiin jolloin kropasta katoaa myös luonnollisesti glukoosi eli sokeri. Ihmisen aivot ja hermosto käyttää glukoosia polttoaineena joten sen väheneminen kropassa voi aiheuttaa hermostolle enegian saannin vähyyttä.
Tämä ravinnon vähyys ja pitkä kulutus johtaa siihen että väsynyt lihas ei saa otetuksi hermoston käskyjä yhtä hyvin vastaan kuin `fressi` lihas ja että hermoston väliaineet kuluvat enemmän kuin niitä ehditään tuottamaan, jonka seurauksena hermoston signaalien voimakkuus heikkenee.
Hermoston käskyjen heikkeneminen + lihaksen huonompi vastaanottavuus = Reilusti heikentynyt ja epätarkempi lihastyö.
Pitää kuitenkin muistaa että yleensä kramppaamiset eivät ole yhden asian summa, vaan jos niitä ilmenee tasaisin väliajoin niin pitäisi miettiä ja tarttua moneen asiaan, ongelman korjaamiseksi. Huolehtia nesteytyksestä, pitää lihakset vetreinä ja palautuneina, treenata lihasten kestävyyttä ja muistaa monipuolinen ja tarpeellisen suuri ravinnon saanti.
Noi krampit on todella ärsyttäviä ja vaivaa mua uidessa taas pitkän ajan jälkeen. Olenkin puuttunut asiaan ja saattaa olla, että tulivat takaisin just silloin kun treenit koveni tässä joku aika sitten. Lisään suolan saantia ja varmaan sitten kalsiumia kans pitää hankkia.
VastaaPoistaTotta turiset. :)Yleensä nimenomaan tulevat kun kuvioihin tulee vähän erilaista treeniä kuin mihin on tottunut.
PoistaMulla ei onneksi ole krampit vaivanneet, lähinnä joskus todella rankan yhdistelmän (kuten viime viikolla myöhäinen iltalenkki + aamusali) jälkeen voi tulla äkillinen kramppaus joka onneksi laukeaa nopeasti. Monet ottaa magnesium-lisiä mutta itse syön pelkkää perus-monivitamiinia.
VastaaPoistaOon siis seurannut FC Jazzia enemmän jostain 2000-luvun alusta ja vähän vähemmän koko ikäni, olenhan aina asunut Porissa. Ilmeisesti pelaat Akatemiassa? :) Hieno alkukausi, teillä taitaa olla hyvä yhdistelmä lahjakkaita junnuja ja vähän kokeneempia kavereita kuten sinä?
Nousukarsinnoissa nähdään ;)
Juu tuollainen yhdistelmä on yleensä myrkkyä jos ei ole tottunut, kun kroppa ei ehdi palautua niin kuin normalisti.
VastaaPoistaMagnesium on se yleisin ja kyllä se yleensä apua tuokin. :)
Jaa porin poikii. :)
Akatemiassa joo, vaikka nimi on tuo niin ei siellä nyt ihan hirveää määrää junnuja pyöri koska paikallisten junnumyllyjen tuotanto on vähän jäässä. Vähän pitää siis junnujen skarpata että saavat meidän "vanhat" syejäytetyksi. :)
Kausi on vasta alussa.. ;)