perjantai 8. maaliskuuta 2013

Astma ja rasitusastma

Kirjoittelin joskus, syksyllä muistaakseni, siitä kuinka sykkeissä tuntuu olevan jotain fibaa eli ihmeellistä. En sitten hölmönä tajunnu yhdistää tuota vanhoihin viitteisiin, eli siihen että olisiko ongelma sittenkin hengitykssä eikä lihaksistossa tai sykkeessä.
Olen joskus juossut valojänis testin missä vedetään kiihtyvällä vauhdilla niin pitkään ja kovaa kuin voi. Testin lopussa kuulosti siltä kuin pieni sika olisi radalla juossut sillä vinkuminen oli melkoinen. Siitä sitten vähän liian nopeasti pakkas ilmaan ulos ja niin hirveä yskiminen että tuntui että keuhkot tulee suun kautta ulos.
Oireita ei ole kuitenkaan ollut ihan hirveän usein ja oireilla tarkoitan nyt pihinää, vinkumista tai yskää. Ainut vaan se että kova tempoiset jutut pakkasessa tuntuu välillä ottavan keuhkoihin.

Tänään koulussa testailtiin kuitenkin hengitysteiden maksimi kapasiteettia. PEF testi siis.
Olen ennenkin peffiä puhallellut jotan osaan tekniikan ja olen sitä naureskellut että tyttöystävä puhaltaa siinä paljon itseä enemmän. En ole kuitenkaan tiennyt viite arvoja ennen tätä päivää. Ikäiseni ja pituiseni pitäisi puhaltaa sellainen 600 - 620. Normaalin alaraja on - 80 tuosta eli n. 520 - 540. Omat tulokseni pyörivät tuolla 470 - 480 tienoilla.
Urheilijanhan pitäisi vielä teoriassa mennä vähän yli tuosta vertailu kohdasta, varsinkin tälläisen lajin jossa intervalli tyylistä liikuntaa tulee paljon.

Puhuin sitten opettajan kanssa arvoista ja noista viittauksista joita joskus on niin tuomio oli se, että jos tuo ei elämää häiritse niin eipä sitä oo pakko tutkia, mutta koska urheilen ja tuo voi jo sitäkin mahdollisesti haitata niin kannattaa kyllä tutkia.
Tyttöystävä on jo joskus 3vuotta sitten patistanut testeihin kun olen oireista kertonut kun niitä on tullut, mutta en ole jotenkin suostunut uskomaan että tuota voisi olla, koska pihinää jne ei koko ajan ole.
Kukaan ei vaan kertonut että se ei välttämättä aina pihise ja puhise.

Se että mitä tuo on nyt ehkä (huomatkaa Ehkä sillä varmuutta sille että mitään olisi ei vielä ole) tehnyt on se että kun happea pitäisi saada kovasykkeisissä jutuissa niin happea ei tule tarpeeksi kehoon ja jalat sekä lihaksisto sanoo itsensä irti liian varhaisessa vaiheessa. Käytännössä siis niin että olen kuollut enkä pääse kovempaa, mutta kun katson sykkeitä niin ne osoittaa alle 190 sykkeitä. Itselläni on kuitenkin todettu ihan 200 maksimit testissä jossa jo silloin keuhkot tosiaan huusivat kuin pieni possu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...