tiistai 17. heinäkuuta 2012

Mikäköhän sykkeitä vaivaa??

Tämän päivän treenit peruttiin sillä kentät on suljettuina liiallisen sateen takia. Päätin siis mennä heti päivällä lyhyelle lenkille, jotta saisi vähän sitä hikeä virtaamaan tänäänkin. Töiden jälkeen tein salilla hiukan keski- ja yläkroppaakin tosin.
Garmini ilmoitti heti ulkona että akku vähissä, joten jätin gps pois, että saisin edes sykkeet ja ajan ylös. Tuosta lenkistä pitäisi löytyä sellainen noin pituus, jostain kunhan vähän päiväkirjaa kaivelee.

Lenkin aikana ja nyt jälkeen on mietityttänyt omat sykkeet. Miksi syke ei nouse, tuollaisessa tasaisessa vauhdissa??
No okay, kyllä ne nousee, mutta jotenkin odottaisin hiukan kovempaa nousua. Tämänpäivän lenkillä melkein heti kättelyssä tuli vastaan suht jyrkkä ylämäki, jossa en yhtään hidastellut, vaan päin vastoin koitin pitää sen `kovan vauhdin` taysin samanlaisena kuin tasaisella. Jalat sanoi että kovempaa ei voi mennä jos aijot tasaisella vauhdilla jaksaa mäen ylös, mutta sykemittari näytti 170 sykkeitä.
Juoksin sitten loppumatkan about. tuolla kovemmalla vauhdilla ja välillä koitin hiukan puritaa lisääkin, mutta silloin tuli taas se tunne että jos kiristää vauhtia niin lenkin loppuun en sillä pysty juosta. Syke näytti hiukan päälle 160.
Tutkailin tuossa myös noita faktoja kesäkuun lopussa tehdystä intervallitreenistä ja huomasin siellä että 400m vedoissa kovimat sykkeet olivat aikalailla tasan 180. Silloinkin oli tunne että jos tästä kiristän niin juoksu menee väkinäiseksi ja puhti voi loppua ennen vedon loppua.
Noin kolme vuotta sitten valojänis testissä pumppu löi juoksun lopussa pari lyöntiä alle 200 joten voisi kuvitella että tämän ikäisellä maksimi ei hirveästi ole vielä tippunut 3vuoden takaisesta.

Kuvittelenko vaan kun mietin että noissa mun sykkeissä on jotain mätää, tasaista kovaa juostessa.? Eikö pitäisi pystyä painamaan pari kilometriä tasaisella kovalla vauhdilla niin että syke on tuolla 180 tietämillä? Voika matala hemoglobiini vaikuttaa vai enkö vaan purista itsestä kaikkea pihalle?

Oma päätelmä on että tuo 170 olisi anaerobinen kynnys tai jotain ja siksi sen ylittäminen tuollaisella tasaisella vauhdilla tuntuu vaikealta. Sykkeethän kyllä pomppaa korkealle jos rupeaa täysvauhtisia spurtteja tekemään, monta peräkkäin, mutta niillä vaudeilla ei jaksa pitkään mennä.
Pitää kyllä varmaan käydä spurttailemassakin sykevyön kanssa, että näkee sen sykkeen oikeasti niissä nousevan ;)

4 kommenttia:

 1. Oon miettiny omalla kohdalla just samaa, mutta päätynyt tulokseen (tutkittuani asiaa netissä kaiken maailman sivustoilta :D) että sykkeet on täysin henkilökohtaisia.
  Ite pelaan kans futista sekä harrastan kestävyysjuoksua ja sykkeet huitelee kovissa reeneissä yms. 170 korkeintaan. Cooperia hiljattaen juostessa syke oli korkeimmillaan 175 ja uskon sen olevan maksimini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuitenkin kolmisen vuotta sitten kirjauttanut sen 200 tuollaisella tasaisella joka kierroksella kovenevalla juoksulla, joten kovemmat lukemat pitäisi olla mahdollisia.
   Ihmetyttää vaan että sitten tuollaisissa 400m vedoissa pumppu ei käy ihan `täysillä` vaikka fiilkset on suht lähellä.

   Poista
  2. Tämä tärkein asiani unohtui aiemmin :) Piti siis sanomani, että mullakin kyllä muutama vuosi sitten sykkeet hakkas reilusti korkeemmalla aina kovemmissa reeneissä ja maksimi tais olla 203. Juoksuharrastukseni aloitettua sykkeet on jääny tolle tasolle ja siitä ne ei kai muutu.
   Monta reeniä mäkin tein tajuttomuuden rajoilla ennenku uskoin mittariani (kolmea erilaista :D).
   Ehkä sullakin vois se olla samanlaiset syyt?

   Poista
  3. Niin kyllä se voi olla että tasaisella vauhdilla juostessa sitä ei saisi nousemaan.
   Pitää nyt kuitenkin kokeilla ihan mielenkiinnosta lyhyitä spurtteja ja niiden vaikutusta sykkeisiin.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...