lauantai 30. kesäkuuta 2012

Viikon päätreeni eli intervallit

Intervallit on nyt juostu ja ihan onnistunut setti siitä tulikin. Nyt on myös garminin piuha hallussa joten pitää tarjoilla kuvaa ja käppyrää myös hiukan tuosta eilisestä lenkistä.

Olen vieläkin täällä vanhempien tykönä ja faija koittikin puhua mukaan metsälenkille. Mun varusteet ei ollu kuitenkaan ihan sellaiset että suolle olisi ollut hyvä mennä, joten juoksentelin ensin tasaisen 6km faijan mukana ja sitten kun toinen suuntasi metsään ja suolle niin mä jatkoin vähän vielä matkaa intervalleja juoksemaan.
Vanhempien kämpän lähellä on aaltoileva hiekkapohjainen kävelytienpätkä ja olin ajatellut intervallit siinä juosta. Ensin piti mitata kuinka pitkä se pätkä on ja sitten arpoa määrät ja palautusajat. Sillalta sillale oli matkaa tasan 400m joten päätin että juoksen sen 9kertaa ja palautuksina oli 1min10sec.
Laskin aluksi tuon matkan tosin väärin ja huomasin että kello näytti levon aloittamista puolessa välissä ekaa vetoa, mutta jatkoin loppuun ja laiton siellä sitten pituuden oikeaksi ja tiputin vetojen määrän 8 koska yhden vedon jo tavallaan vedin ja aloitin alusta.
Mahdollisimman kovaa mutta niin että ei tule mitään hirveää tiputusta vauhtiin vedon aikana eli tasainen kovaa vauhtia.
Juoksu lähti hyvin kulkemaan, mutta jo oikeastaan 4juostun vedon jälkeen rupesi tuntumaan melko pahalta. Tai ei nyt pahalta, mutta ylimääräinen keveys vaihtui työnteoksi ja taisteluksi. Hyvät tehot sain kuitenkin irti joka vetoon ja ensimäiset 30sec palautuksista menikin aina sillan reunaan nojatessa ja ilmaa haukkoessa.

kuva epäselvä, mutta kai siitä oleelliset jutut selviää silti

Sykkeet olivat tosiaan vetojen aikana tuolla 180 tienoilla ja tippuivat aina palautuksissa 140-145 iskun tietämille. Vauhti näyttäisi olevan tuollaista 3min/km ja palautuksissa vauhti heittää 0 ja 36 väliä koska välillä nojailtiin ja sitten hiukan käveltiin. Käppyröissä näkyy tosiaan vaan 8vetoa koska se eka meni vähän mönkään, mutta sekin juostiin samalla vauhdilla joten yhden käyrän voisi vaan lisätä muiden eteen.

Parittomat ovat vetoja ja parilliset palautuksia.
Nopeimmat ajat tuli juostua tottakai ensimäisissä vedoissa. 1.19.6 ja hitain on mennyt 1.30.0. Jonkun verran on heittelyä, mutta suht hyvin kuitenkin kun vauhtikäyrän perusteella katselee.
Vetojen jälkeen vielä viimeinen palautus jonka jälkeen kävellen 500m porukoiden talolle. Intervalleihin meni aikaa vajaat 21min ja kun se eka veto + kellon säätäminen otetaan mukaan niin hiukan alle puolituntia tuohon meni.
Juuri kun olin kävellyt porukoiden pihan eteen huomasin että faija kaartaa mutkan takaa myöskin paikalle, joten aika täydellisesti meni ajoitukset yhteen. Treenit olivat hiukan erilaisia sillä faija oli sen 6jälkeen kiertänyt pari kierrosta pehmeällä suolla ja kokonaisajaksi tuli 1h 9min. Sama aika siis meni omaan 6km tasaiseen + intervallien tekoon.
Hyvä treeni ja keuhkot sai kyytin. Oli myös hauska juosta faijan kanssa pitkästä aikaa lenkkiä. Aika samaa vauhtia mennään, koska faijan vauhti oli siinä 10km/h tuntumassa ja askeltiheyskin tuntui olevan suht sama. Periytyyköhän juoksutyyli? :D

Vielä hiukan eilisen tunnelmiin. Juoksin tosiaan tuon 11km lenkin jossa kiristin hiukan tahtia lopussa. Nyt kun saan tarkemmat tiedot niin näkee kuinka iso tuo kiristys sitten oikeasti oli.
Sykkeet oivat alkumatkasta 135 - 150 mutta suurimmanosan 140 tietämissä. Silloin kun rupesin kiritämään vauhtia niin syke nousi 160 ja pyörikin koko 3km matkan ihan parin iskun sisällä. Pari alle 160 tai sitten pari yli.
Vauhti oli alkumatkasta noin 5.3 min/km eli vähän päälle 10km/h kun taas viimeiset 3kilometriä meni 5.0 ja 4.3min/km välillä pyörineissä vauhdeissa eli n 12km/h. Huippuvauhti tuossa lopussa on ollut 14.4km/h eli noin 4.10 min/km.
Noiden tietojen perusteella voisi päätellä että tuolla vauhdilla voisi pienen totuttelun jälkeen juosta kokonaisen kympin. 160 sykkeillä pitäisi tuollainen vajaa kymppi mennä ihan kivasti. Noita vauhteja jos saisi pidettyä koko kympin yllä niin aika olisi hiukan päälle 45min.
Kuulostaa kyllä aika kovalle ajalle, mutta noiden käppyröiden ja tuntemuksien perusteella ei mahdotonta.

Kuinkas kovaa ihmiset siellä oikein 10km juoksee ja onko tuo 45min kuinka paha jos sen jonkunlaiseksi tavoitteeksi vaikka asettaisi?

6 kommenttia:

 1. Uskoisin, että toi 45 min on ihan realistinen ja saavutettavissa :) jos en ihan kamalasti valehtele, niin mun kympin 'ennätys' on 43 jotain. Tällä hetkellä menisi ehkä 47-49.
  Ja hei, juoksutyyli periytyy --> olen myös huomannut juoksevani täysin samalla tavoin kuin isäni...masentavaa, sillä vaikka daddy on ihan kovakuntoinen kaveri, ei hänen tekniikkansa juoksussa ole kovin taloudellinen. Damn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oma juoksu on vielä vähän taloudellisempaa ja rennompaa kuin faijalla, mutta saapa nähdä kun tästä vielä lisää kangistun. ;)

   Poista
 2. Tunnut löytäneen intoa treenailuun, varsinkin juoksu puolelle, eikös? :D Hyvähyvä! Helposti tosiaan käy niin, että tyytyy heittämään samaa lenkkiä, samaan suuntaan ja samaa vauhtia, mutta eihän se pidemmän päälle juoksukuntoa kasvata. Täytynee itsekin joskus kokeilla samantyyyppistä intervalli-treeniä, sillä tuo vaikutti ihan mielenkiitoiselta. Ja vielä kun sulla on käytössä nuo käppyrät ja kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oikeastaan vuosi sitten löysin intoa siihen hommaan, eikä se ollut enää talvikauden pakollinen keino pitää kuntoa yllä.
   Tuon Garminin tuomat jutut on kyllä sitten vahvistanut sitä vielä koska suht nopeasti näkyy mahdolliset muutokset. Joka lenkistä en kyllä jaksa käppyröitä kaivaa :)

   Poista
 3. Hei, ihan kohtuudella pitäisi sinuilla mennä kymppi 45 tuntumaan tai jopa alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allright.
   Pitänee varmaan kuitenkin totutella noihin kovempi vauhtisiin lenkkeihin ennen kuin rupee tosissaan aikaa juoksemaan.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...