tiistai 21. helmikuuta 2012

Puujalka ja sen hoito

Nyt kun itsellä on toinen jalka puuta, niin ajattelin kirjoittaa aiheesta vähän enemmän.
Mikä "puujalka" oikeastaan on ja miten sitä pitäisi hoitaa?

Varmasti kaikille kontakti lajeja harrastaneille, puujalka on tuttu juttu. Yhteentörmäyksen tai kaatumisen johdosta lihas kipeytyy ja lukittuu/jäykistyy.
Puujalka on ruhjevamma, joka aiheutuu yleensä kovasta tylpästä iskusta lihakseen. Varmasti yksi yleisimmistä on itsellänikin juuri oleva, polvi reiteen tapaus.
Lihakseen kohdistuu siis voimakas tylppä isku, joka tekee lihakseen ruhjeen ja aiheuttaa lihaksen sisäisen verenvuodon. Lihas pysyy normaalisti jonkunlaisessa käyttökunnossa niin kauan kuin atkat liikkumista. Lihaksen pumppaavan liikkeen aiheuttama, normaalia voimakkaampi aineenvaihdunta mahdollistaa tämän. Kun liikunta loppuu ja lihas lopettaa pumppaavan työnsä, aineenvaihdunta hidastuu ja veri pakkautuu ruhje alueelle.
Veren pakkautuminen ei ole hyvä asia, minkä takia pitäisi KKK ottaa heti liikunnan loputtua käyttöön. Mieluiten tässä tärkeys järjestyksessä: Kompressio, Kylmä ja Koho.
Kompressio asetetaan niin että paine tulee ruhje kohtaan kokonaisuudessaan, sekä hiukan myös ruhjeesta sydämmeen päin. Kylmää voi pitää vaikka 20min, tunnin välein. Kohoa sitten aina kun voi. Ensimmäiset minuutit ovat hoidossa tärkeitä, sen jälkeen kkk hoitoa olisi hyvä jatkaa jollain tavoin 48h, jos osuma on paha.

Puujalkaan ei ole oikeastaan mitään poppakonsteja. Kuten muidenkin lihasvaivojen kanssa, niin eletään mahd. normaalisti, kivun sallimissa rajoissa. Ei siis linkata tai mennä kepeillä, paitsi jos on ihan pakko. Lihasta voi kuormittaa niin että kipua ei synny. Pumppaavaa ja kevyen liikunnan tekeminen pitää aloittaa heti kun mahdollista ja venyttely on myös hyväksi. Kivun sallimissa rajoissa siis.
Jos turvotus on hyvästä ensihoidosta huolimatta kovaa, voi hermoon tulla painetta, joka aiheuttaa ikävää särkyä. Turvotuksen lähtöä nopeuttaa pumppaava lihastyö ja kompressio. Iskukohtaan voi myös tulla mustelma. Normaali paranemis nopeus puujalasta on n. puolesta viikosta 3viikkoon. Osuman täytyy olla tosin erittäin kova tai hoidon huonoa jos 3viikkoa menee.
Kun pahin kosketusarkuus on kadonnut voi aluetta ruveta kevyesti hieromaan. Ei kaivella kipeitä kohtia, vaan tehdään laaja-alaisia sivelyitä, joilla kiihdytetään aineenvaihduntaa ja pakotetaan kuona-aineet ja pakkautunut veri kohti sydäntä. Tätä voi tehdä ihan hyvin itsekkin, vaikka joka päivä.

Jos vaiva ei meinaa parantua tai  muiden oireiden hävittyä jää vielä paikallinen viiltävä kipu, kannattaa käydä lääkärillä näyttämässä, mahdollisen lihas repeämän/revähdyksen takia. Yleensä tylppä isku ei lihasta reväytä, ellei sitten isku liikuta kroppaa niin, että lihas joutuu venymään jolloin revähdys on madollista.

8 kommenttia:

  1. Hyvät ja selkeät ohjeet, kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oli apua. Vähän kirjoitusvirheitä sattunut mukaan matkaan. :)

      Poista
    2. Hyvin valoitettu asiaa, kiitos. Itselle tuli todella raju puujalka reilu viikko sitten (12.4) eikä jalka anna vieläkään kävellä normaalisti. Jalkaa ei saa myöskään nostettua (esim. sängylle) ilman toisen jalan apua. Myös esim. portaiden käveleminen on todella vaikeaa varsinkin alaspäin. Jalka ei ole enää kosketusarka eikä niin turvoksissa kuin pari päivää tapahtuneen jälkeen. Kosketusarkuutta ja turvotusta kuitenkin vielä on. Turvotus ei ole hävinnyt polven seudulta, mutta muuten suurimmaksi osaksi. Kipu on vihlovaa keskellä etureittä ja toisinaan myös keskellä polvilumpiota. Paraneminen on tosiaan ollut todella hidasta ja voisinkin sanoa ettei jalka ole mennyt viikossa yhtään eteenpäin. Onko kellään kokemuksia vastaavasta?

      Poista
    3. No minulla on ollut vielä astetta kovempi puujalka. Törmäsin kiveen täydesetä vauhdista reidellä ja samana iltana piti mennä päivystykseen, jossa lopulta reisi avattiin. Reisi olisi ollut kuoliossa paineen takia aamuun mennessä. Kaksi viikko odottelin sairaalassa, että turvotus laskee ja sitten kuukausi, niin olin taas lenkillä.

      Poista
    4. No minulla on ollut vielä astetta kovempi puujalka. Törmäsin kiveen täydesetä vauhdista reidellä ja samana iltana piti mennä päivystykseen, jossa lopulta reisi avattiin. Reisi olisi ollut kuoliossa paineen takia aamuun mennessä. Kaksi viikko odottelin sairaalassa, että turvotus laskee ja sitten kuukausi, niin olin taas lenkillä.

      Poista
  2. Polvi tuli futiksessa reiteen ja vaurio oli juuri kuvauksen mukainen. Jalka ei kestä yhtään astumista niin eihän sillä töihin pääse. Lääkäriin voisi yrittää vaan jo etukäteen tietää, ettei hyödytä, jos särkylääkkeet löytyy kotoa.

    VastaaPoista
  3. Olen jo sen verran vanhaa kalipeeria että pallopelejä en pelaa, mutta ihan puutarhahommissa sain pienen iskun etureiteen. Hämmästyin kuinka voimakkaasti se tunnin kuluttua alkoi turvota/jäykistyä ja kipeytyä. Hoidin sitä kotikonstein, mutta kun viikossa ei juuri edistystä tapahtunut, niin kävin lääkärissä. Ei vakavaa, mutta paraneminen kestää viikkoja sanoi lekuri. Selitys pienenkin vamman pahoihin oireisiin on verenohennuslääkitys, jota käytän. Sisäinen veren/kudosnesteiden vuoto on siis voimakkaampaa ja kestää pitempään kuin ilman ohennuslääkettä olisi. 2 vkoa on mennyt ja portaita pystyn nousemaan, mutta pyörällä ajo ei onnistu, kun polvi ei taivu tarpeeksi ja kipeä reisi/polvi vaan on. Harmittaa vietävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkan tarinaa, kun jalka alkaa toimia 3 viikon jälkeen. Ihmettelin kun lääkäri sanoi ettei ole tulehdusta eikä tehnyt mitään sen hoitamiseksi. Kuitenkin turvotuskohta oli jatkuvasti lämmin ja välillä koko kroppaan nousi lievä kuume. 15 vrk kuluttua alkoi yöllä hikoilutta voimakkaasti, otin Panacodia ja asetuin nukkumaan. Sainkin 5 tunnin unet, jona aikana kuume laski ja kivut helpottivat. Polvi alkoi taipua niin että pystyin kokeilemaan pyörällä ajoa. Reiteen ja polveen tulee kellertäviä mustelmia. Näyttää siltä että tämähän paranee. Elimistön oma vammanhoitomekanismi toimii. Hitaasti.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...