perjantai 10. helmikuuta 2012

Intervallitreeni pakkasessa

Aamupäivä meni lämpömittaria tuijotellessa. Tippuuko se pakkanen tarpeeksi vai tippuuko se ollenkaan? Pääseekö tänään juoksemaan vai ei?
Sisällä 27.7 Ulkona -14.1
Mittari sijaitsee patterin yläpuolella, joten siksi 27.7.  Näyttää varmaan n.5 astetta oikeaa sisälämpötilaa enemmän.

Eipä se paljon tota alemmas tippunut, mutta ajattelin silti käydä intervallit juoksemassa, koska olen sitä vähän odotellut. Nyt voi sanoa, että oli ehkä hiukan liian kylmä, mutta sai ainakin vähän tuntumaa tohon treeniin, jos ei muuta.

Reitti oli siis itsellä jo valmiina ja treeni suunniteltuna. Tiputin kuitenkin pakkasen takia vedot 6:desta 5:teen. 5x600m, 2min palautus aina välissä.
Siitä lähdettiin
Ensimmäiseen vetoon lähdin yllättäen liian kovaa. Olisi tosi outoa jos joskus lähtisin liian hiljaa. Muutenkin noi 600m olivat suht rankkoa. Sykkeet kun ovat melko korkealla koko vedon ajan. Sykkeet olivat kuitenkin juurikin siellä alueella, missä niiden pitääkin vedoissa olla.
Reitti on hyvä noihin juoksuihin. Käveliöitä löytyy, mutta uraa on 3-4 metriä, joten ohittaminen onnistuu mukavasti. Pieni ylämäki löytyy, mutta niin kevyt että se ei juurikaan tunnu. Toiseen suuntaan sekin on alamäki.
Pääsuora
Vedot olivat, ensimmäisen ylikovaa aloitusta lukuunottamatta, kaikki suht samanlaisia. Lopussa rupesi painamaan ja joutui tekemään töitä juoksun eteen. Ensimmäinen veto oli siitäkin suht huono koska vähän joutui vilkuilemaan kelloa, että näki mihin se 600m tarkelleen loppuu. Loput pystyikin sitten vain juoksemaan paikasta A paikkaan B.
Loppusuora
Seuraavilla kerroilla voisi juosta varmaankin n.7 vetoa. Kunhan pakkanen on vaan -12 tai alle. Sitä kovemmissa en lähde noita kyllä enää juoksemaan. Hiukan yskitytti treenin jälkeen, mutta ei mitään sen pahempaa. Jalatkaan eivät tunnu hirveän väsyneiltä, ainakaan vielä.
Siellä se maali häämöttää. Ja seuraavan vedon lähtö.
Tunnin lenkillä saa paljon paremman hien pintaan kuin näillä. Nämä harjoittavat maksimi hapenottoja, eikä niinkään peruskuntoa, joten superhiet jäävät saamatta. Ainakin itsellä. Raskaampaa treeniä kuin tasavauhtinen, mutta itse kyllä tykkään tämän tyylisistä enemmän, kuin pitkistä tasavauhtisista. Molempia silti tarvitaan.
Klikkaamalla saat kuvan isommaksi.
Siinä hifisteille ja uteliaille niitä käyriä. Ylhäällä nopeuden muutokset ja alhaalla sykkeiden.
Ensimmäisessä vedossa näkyy tuo ylikova alku, korkeana piikkinä sykkeissä. Ja jokaisessa myös näkyy se, että vauhti hiukan hidastuu loppua kohden. Niin kuin jo sanoin, niin joutui tekemään töitä, vauhdin säilyttämiseksi. Syke käyrät ovat kuitenkin tosi hyvät, tota ensimmäisen piikkiä lukuunottamatta.
Vauhdit siis n. 3.30min/km. Sykkeet n. 170 vedoissa.

Pari vastaantulijaa katseli vähän ihmeissään mua, kun kävelin tuota reittiä takaisinpäin.. Johtui ehkä siitä, että hiukset ja vaatteet olivat värjänneet itsensä valkoiseksi, viimasta ja lumesta.
Lumimies

2 kommenttia:

 1. Voiko tuosta pakkasessa juoksemisesta olla jotakin haittaa? Voiko keuhkot tulla kipeiksi seuraavana päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo rupeaa olemaan jo siinä rajalla että kannattaako tehdä varsinkaan tuollaisia raskaampia treenejä.
   Itse suht paljon joudun tekemään pakkasissa treenejä joten keuhkot ehkä vähän tottunut jos ne nyt voi edes tottua.
   Yleensä itse kyllä tunnen heti jos se pakkanen on keuhkoihin käymässä.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...