maanantai 8. huhtikuuta 2013

Hauiksen anatomia ja treenaus

Niin kuin jokunen kirjoitus alempana kirjoittelin niin hauis ei ole enää entisensä. Onhan se tietysti ollut ennekin tiedossa että tuossa olkavarren etupuolella on paljon muutakin kuin vain yksi hauikseksi kutsuttu lihas, mutta se kuinka pieni osa itseasiassa se hauis on niin meinaa välillä unohtua.
Paljon käsiäkin treenanneelle voisi tulla vähän `ikävänä` yllätyksenä kun eristää pelkän hauis lihaksen ja näyttää kuinka pieni se oikeastaan on siinä paketissa.

No kysymys nyt ensin tietysti kuuluu mitä muuta siellä sitten on?
Jos jätetään ojentaja puoli pois ja keskitytään vaan siihen hauiksen puoleen niin siellä on itseasiassa 4lihasta jotka tuon `hauiksen` alueen muodostaa.
Coracobrachialis, Biceps brachii, Brachialis, Brachioradialis.

Ensinmainittu kulkee olkapään etupuolelle tulevasta lavan osasta - olkaluun puoleenväliin.
Toinen on itse hauis jossa on siinäkin kaksi osaa. Hauis kulkee (lyhyt pää) tuosta samasta lavan osasta aina kyynerpään yli kyynärvarren luihin asti. Toinen osa (pitkä pää) lähtee taas vähän eripaikasta mutta olkapään yläpuolelta kumminkin.
Kolmas taas lähtee olkaluun puolestavälistä aina kyynerpään yli kyynärluuhun.
Viimeinen lähtee olkaluun alaosasta ja kulkee aina ranteen yli kämmenen luuhun asti.

Biceps eli hauis on näistä lihaksista päälimmäinen ja ainut joka kulkee koko tuon matkan olkapään tienoilta aina kyynervarren yli, joten tämän takia se elää niin vahvasti termistössä kun tuosta alueesta puhutaan.
Sen alla on siis kuitenkin 3 muuta lihasta jotka itseasissa muodostavat suhteellisen suuren osan siitä lihasmassasta jonka tuolla alueella näämme. Tämä taas johtuu siite että hauis lihas on itsessään todella sukkulamamainen eli pitkä, pyöreä ja suhteellisen ohut.
Alempana taas oleva Brachialis on vähemmän sukkulamainen eli siis hiukan pyöreämpi ja paksumpi pituuteen verrattuna.

Tässä vaiheessa tarvittaan selventäviä kuvia, koska insinööritkään ei muuten ymmärrä tätä kirjoitusta:
Klikkaamalla suuremmiksi
Biceps eli Hauis ja sen 2osaa.
Brachialis ja ylempänä Coracobrachialis
Oikealla Brachioradialis
Kuten nyt kuvista näkee niin siellä on suht paljon tavaraa itse hauis lihaksen alla kun vielä otetaan huomioon se että lihasten alla tilavuutta täyttää myös itse luu.
Jokaisella lihaksella ja jopa Bicepsin osilla on eri lähtö ja kiinnitys kohdat joka taas tuottaa sellaisen asian että ne tekevät hiukan eriasioita. Hauiksen tehtävä ei siis ole vain koukistaa kyynärniveltä eli tehdä hauis kääntöä.
Koska nuo kohdat ovat erit niin sen takia myös tietty käden asento tiputtaa jonkin lihaksen tai sen osan pois toiminnasta. Esimerkkinä voisi käyttää vaikka vasaraotteella tehtävää hauisliikettä joka eristää tehokkaasti pois hauiksen toisen osan. Liike taas on erittäin tehokas Brachioradialikseen.
Ainut hauisliike joka teoriassa ottaa kaikkiin on käännetty eli kyljen vieressä vasarana ja kääntyy liikkeen aikana normaaliksi hauiskääntöotteeksi.

Kukaanhan nyt ei halua nimenomaan Bicepsiä eli hauista treenata vaan koko tuota aluetta, niin olisi tärkeää että näitä kaikkia asentoja muistaisi käyttää treenissä. Vasaraa, kääntöä sekä kämmen eteenpäin (lähtöasento).
Silloin kaikki tuon alueen lihakset ja niiden osat saavat varmasti treeniä ja saadaan treenistä maksimaalinen hyöty irti. Kaikki kuitenkin avustavat toisiaan eli jos joku on heikko niin muut joutuvat paikkaamaan vajetta.
Sitten pitää tietysti muistaa myös ojentajien treenaaminen jonka jälkeen sen ja sen treenaaminen.. ;)

Ei muuta kuin treenaamaan Olkavarren lihaksia.!!

Jos jokin ei auennut haluammallasi tavalla niin ei muuta kuin kysymystä kommentilla tulemaan. 

2 kommenttia:

  1. Kiitti havainnollistavasta esityksestä! Olenkin usein miettinyt miten esimerkiksi hauiskäännön eri variaatiot vaikuttaa. Voidaanko tuosta tekstistäsi päätellä että käsipainoilla tehty vasarasta lähtevä mutta kääntyvä liike olisi ultimaalisin koska ottaa kaikkiin hauiksen osiin kerralla? Ihan hirveän montaa hauisliikettä per treenikerta en koe mielekkääksi, toisaalta olen huomannut että jo pelkkä leuanvetokin tuo roimaa kehitystä hauikseen vaikka se enemmän selkäliikkeeksi mielletäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä juurikin näin, eli tuo kääntyvä on ainut joka käsipainoilla tehtäessä kaikkiin vaikuttaa.
      Kyllä vastaoteleuat varsinkin vaativat paljon hauiksilta.
      Pitäisin huolen, jos hauista treenaisin, että tulisi paljon erilaisia apuliikkeitä ja muistaisi käyttää myös eriosiin ottavia varsinaisia liikkeitä.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...