tiistai 27. elokuuta 2013

Kehonhallintaa ja lihastasapainoa

Koulu on taas alkanut kesälomien jälkeen ja meillä se on alkanut luennoilla. Koko viikko kuunnellaan päivät pitkät luentoja fysiatriasta, ortopediasta jne.. Pitkiä päiviä kyllä istua penkissä, mutta onneksi aiheet ovat todella kiinnostavia sekä luennoitsija sellainen että asioita ymmärtää ja jaksaa kuunnella. Tietysti ei pidä unohtaa hurjaa kokemusta ja ammattitaitoa joka meidän luennoitsijalla on.
Paljon olisi aiheita mistä voisi oikeastaan kirjoittaa sillä näkökulmaa ja infoa on tullut niin monesta kiinnostavasta asiasta.

Kehonhallinnasta ja lihastasapainosta nyt kuitenkin koska se on ollut jo valmiiksi paljon mielessä.
On kyllä hauskaa (lue:ahdistavaa) kuinka monella tavalla sitä voi tehdä ja todenäköisesti tekee asioita väärin. Treenataan isoilla painoilla kun pitäisi treenata pienillä, treenataan isoa kokonaisuutta vaikka pikku jututkaan ei vielä suju, treenataan kroppa aivan toispuoleiseksi jne..
Ns. normi ihmisestä varmasti pystyisi tehdä karkean mallin että mitkä lihakset ovat heikkoja, mitkä vahvoja ja missä on liikerajoituksia.
Yleinen istumatyö nyt on ainakin yksi iso tekijä siinä että tietyt lihakset ja rakenteet pääsevät lyhentymään, koska niiden vastavaikuttajissa ei ole tarpeeksi voimaa pitää asentoa yllä. Etuosa kehosta menee lyttyyn kun takapuoli ei jaksa pitää asentoa. Tästä seuraa se että etupuolen lihakset ja rakenteet lyhenevät koska eivät joudu enää venymään, vaan ovat ainoastaan kasassa. Ihmistä kun ei ole tehty istumaan vaikka nykyään teemmekin sitä varmaan enemmän kuin mitään muuta.
kuntonetti.fi
Tässä yksi kehon virheasento esimerkki

Ihmiseltä löytyy perusasento jossa kaikki toimii ja lapsena, monesta muustakin syystä, ei mitään ongelmia kropan kanssa yleensä olekaan. Kuitenkin kuin kasvamme niin omat tekemisemme ohjaavat kehoa pois ihanteellisesta asennosta joka ajan saatossa aiheuttaa ongelmia. Toisille se voi olla oireita selässä kun toisella oireilee jokin jalassa.
Se ihanneasento on nyt varmasti enemmän ja vähemmän mahdoton saavuttaa, mutta täydellisyyttä ei varmaankaan olla etsimässä vaan sitä toimivaa ja oireetonta tilaa. Oire, oli se sitten jalassa tai selässä on seurausta jostakin kehon väärästä asennosta ja toiminnosta, jos rajataan tapaturmat pois laskuista.
Esimerkkinä vaikka polven oireet. Tulivat ne ilman liikuntaa tai liikunnasta niin jotakin on väärin jos oireita tulee.. Ohjaako jokin nilkassa polvea sellaiseen asentoon että oire ilmenee vai olisiko oireen syyt sittenkin lantion ja lonkan tienoilla tai voihan se olla polvessakin niin kuin kipua ja oireetkin??
Se mistä oire johtuu on aina yksilöllistä, mutta aina se on merkki siitä että kehossa kaikki ei ole kuin pitäisi. Oireet voivat olla jonkin alueen lihasheikkoutta, lihasepätasapainoa ja opittu väärä liike näin nopeina esimerkkeinä.

Kuitenkin lihasepätasapaino on yksi suuri tekijä tässä kakussa. Monissa urheilulajeissa ja ihan arjen perustoimissakin jotkin lihakset saavat kovempaa rääkkiä ja näin ajan myötä vahvistuvat voimakkaammiksi kuin vastavaikuttaja lihas. Tämä johtaa siihen että vastavaikuttaja lihas ei pysy menossa mukana vaan väsyy, jolloin vahvempi lihas rupeaa "vetämää" hommaa itseään kohti. Vastavaikuttaja joutuu venymään ja lopulta vastavaikuttaja voi mennä rikki tavalla tai toisella.
Esimerkkinä oma laji eli jalkapallo: Etureidet ovat yleensä vahvat verrattuna vastavaikuttajiin eli takareisiin. Ei siis yllätä että jalkapalloilijoille on yleistä takareisien lihasvaivat. Vielä kun laji sisältää paljon juoksua joka rasittaa takareisiä voimakkaasti, mutta silti vähemmän kuin etureisiä.

Sekään että treenaa paljon ja on ottavinaan tälläiset vastavaikuttajat huomioon ei vielä takaa että hommassa ei mentäisi puihin. Salitreenissä varsinkin painellaan yleensä isoja liikkeitä isoilla painoilla. Tiedän, se on kivaa, mutta ei aina tarkoituksenmukaista. Jos et ole edes ikinä oppinut tekemään työtä pienillä asennonhallintaan tärkeillä lihaksilla, niin isojen painojen nostelu ei paljoa auta. Jotkin muut lihakset vähän korvaavat ja liike tulee tehtyä, mutta ryhtiin ja asennonhallintaan vaikuttava lihas ei välttämättä saa ollenkaan harjoitusta.
Yleensä pieni on kaunista, niin myös kehon vahvistamisessa.
Nyt jos ajattelet että onneksi on Personal trainerit ja muut jotka voivat auttaa tässä ongelmassa niin metsään meni sillä uskallan väittää että jos jollakin trainereista löytyy oikeasti hyvät tiedot tälläisistä asioista on hän aivan liian pieni palkkaisessa työssä.
rad.washington.edu
Meneekö lavat yhteen vai osaatko käyttää Serratuksia?

Nykyään paljon puhutaan lapojen kontrollista. Kysy siis itseltäsi ja pyydä vaikka joku katsomaan että pysyykö lapasi paikoillaan ja oikeassa asennossa kun teet kuntosali liikkeitä, vaikka hauiskääntöjä tai punnerruksia. Tietysti olisi hyvä tietää lapojen oikea asento ensiksi, mutta karkeasti se on niin että mikään osa siitä ei törrötä ja ne ovat "alhaalla" eivätkä yhteen painuneina.
Ensiksi tai ainakin samaan aikaan muun treenauksen kanssa pitäisi tehdä töitä sen eteen että harjoitteet tehdään oikein. Kun aloitetaan juokseminen, pitäisi mielellään ottaa vähän selvää miten kropan pitäisi juoksussa toimia ja mitä pitäisi vahvistaa että kroppa pystyisi suorittamaan juoksemisen oikein.
Sama kuntosali treenaamiseen. Miten tehdään kyykky ja mave on jonkinlainen alku, mutta paljon syvemmälle olisi päästävä ennen kuin ruvetaan kunnolla rykimään.Tietysti monilla ulkonäköä tuovilla lihaksilla ja niiden liikkeille ei ole juurikaan tekemistä ryhdin ja kropan ihanneasennon kanssa.
Esimerkkinä vaikka rintalihakset. Onko järkeä treenata eteenpäin kasaan ihmistä vetäviä lihaksia jos nykyihmisen perisynti on muutenkin eteenpäin lyyhistyminen? Onhan ne urheilullisen näköiset, mutta fiksua se ei välttämättä ole.

Jos alusta asti käyttää vääriä lihaksia ja ei saa edes hermoärsykettä joihinkin lihaksiin treenatessa niin ympärillä kaikki vahvistuu, mutta pienemmät ja tärkeät lihakset jäävät täysin paitsioon koska niitä ei osata edes aktivoida.
Sanomattakin selvää että tässäkin asiassa asian korjaaminen on aina vaikeampaa, mitä enemmän metsään ollaan jo menty..

Valitettavasti tämä kirjoitus ei tuonnut mitään ultimaattisia vastauksia kaikkiin näihin ongelmiin, mutta se olisikin mahdoton tehtävä tässä tehtäväksi. Kaikilla kun asioiden taustalla on eri syyt.

4 kommenttia:

  1. Mä olen ikävä kyllä täydellinen esimerkki tuosta A-tyypistä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi mitenkään mahdotonta tuota ongelmaa korjata, jos vain saat asintuntevat neuvot ja viitsit itse asiaan sitoutua. :)

      Poista
  2. Hyvää tekstiä, antoi taas ajattelemisen aihetta omaan treenaamiseen. Itse olen kärsinyt (varmaan aina)jäykästä alaselästä ja kireistä lonkankoukistajista. Olenkin usein miettinyt aiheuttaako toinen toisen ja mitä pitäisi venytellä/treenata, että näistä pääsisi eroon. Olisiko sinulla noin ainakin tulevana fysioterapian ammattilaisena antaa jotain neuvoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että rupesi ajatus kulkemaan. ;)
      En uskalla kyllä mennä yhtään näkemättä sanomaan juuta tai jaata, koska samat vaivat voivat tosiaan johtua aivan eri syistä.
      Ei muuta kuin Oikeasti osaavan ammattilaisen luo tuota selvittämään ja tietoa keräämään.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...