maanantai 24. kesäkuuta 2013

Pohdintaa juoksuvauhdista

Kuten instagrammin (polkujenkuluttaja) vakoilijat ovat saattaneet huomata, tuli eilen tehtyä kevyt lenkki suht "kevyessä" kelissä. Olin ollut jo pitkät pätkät päivällä pihatöitä tekemässä, joten ajatuksissa kävi treenin siirtäminen tähän päivään. Yhtäkkiä kuitenkin tuli suunnaton himo lähteä juoksemaan joten ehkä parempi eilen kuin tänään.
Keli oli kuuma ja en ruvennut odottelemaan iltaa ja viilenemistä vaan painelin helteeseen. Pelitkin pitää pystyä pelaamaan helteessä niin pitäähän tuollainen reilun puolentunnin lenkkikin pystyä juoksemaan.

Vetäisin Minimuksien sijasta jalkaan Freet, jotta pohkeet eivät olisi ihan niin tullessa tulevina päivinä ja senkin takia koska jalkapohjat tuntuivat suht väsyneiltä kaiken pihassa touhuamisen jälkeen. Koska Minimukset ohjaa askelta vieläkin enemmän päkiälle niin niillä on myös riski innostua juoksemaan vähän kovempaa. Nyt halusin mennä "normivauhtia" ilman innostumista joten Freet.

Normivauhdista päästäänkin sitten ihmettelyn aiheeseen. En ole hetkeen lenkkejä juossut, jopa vähän pidempään hetkeen, mutta kun olen juossut niin kroppa on yleensä ajautunut sellaiseen autopilot moodiin että juoksu on yleensä kulkenut sellaista 10 km/h (6min/km). Siitä jos on halunnut mennä kovempaa on pitänyt keskittyä että ei valu tuolle autopilot vaihteelle. Kovempaa juokseminen ei ole ollut kuitenkaan mikään ongelma sykkeiden tai muiden puolesta, mutta keskittymistä se on vaatinut.
Nyt kun olen juossut niin autopilotissa on ollut ihan muut nopeudet. Viime lenkin keskinopeus 11.97km/h (5min/km) ja sitä edellinen mentiin jopa kovempaa eli 13.30km/h (4.30min/km).
Tuossa jälkimmäisessä ehkä hiukan innostuin, mutta tämä eilinen on juuri sellainen vauhti kuin kroppa halusi, eli se autopilotti.

Mistäs tuo sitten johtuu? Joko siitä että juoksen kovempaa, kovemmilla sykkeillä, mutta se tuntuu normaalilta. Tai sitten juoksutekniikka on hiukan kehittynyt eli tässä tapauksessa puhutaan pidemmästä/ilmavammasta askeleesta. On myös tietysti mahdollista että juoksukunto on pararantunut, jonka takia juoksu kulkee paremmin tai helpommin kovempaa.

Tuon syke asian otan tarkasteluun kunhan löydän sykevyön. ;)
Sen jälkeen teen muita päätelmiä. Tietysti tiedän jo että kunnossa ja juoksutekniikassa on tapahtunut ainakin pientä parannusta. Kunnon olen huomannut ihan futis jutuissakin ja juoksutekniikankin huomaa juostessa, vielä kun pohkeetkin kertoo lenkillä että hommia joutuvat painamaan. Pidempi ja voimakkaampi työntö siis kyseessä.
Yleensähän juoksuvauhdit ja kunto kehittyy juostessa, mutta tämä muutos on tullut kyllä hauskasti tässä välissä jolloin lenkkiä ei ole heitetty. Tietysti juoksen enemmän ja vähemmän sekä kovaa ja hiljaa joka viikko jalkapallon takia, mutta jalkapallossa tulevalla juoksulla ei ole mitään tekemistä lenkki juoksemisen kanssa.
Samanlainen ero kuin pyöränselässä kunnon hommannut lähtisi juoksemaan tai toisinpäin. Eli kunto on varmasti ihan hyvä toisessakin lajissa mutta samoja tehoja ei varmastikkaan saa irti.

Pieni lenkkikärpäsen puremahan tässä taas on osunut, joten pitääpä katsoa, jos ihan johonkin tapahtumaan pääsisi itseä jonkin muun juoksijan taakse kiritämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...