tiistai 21. tammikuuta 2014

Vinkkejä pukeutumiseen kun treenataan kylmässä

Suomi on siitä vähän ikävä paikka että aina ei voi treenata kropalle ihanteellisessa lämpimässä kelissä, vaan pitää tasapainotella erilaisten asioiden kanssa. Kylmä ei saa tulla jotta loukkaantumisriski ei pääse kasvamaan mutta vaatteiden kanssa olisi kuitenkin pystyttävä liikkumaan.
Väitänkin että liikuntaa aloittelevalla tulee aluksi eteen se että vaatetta on liikaa päällä ja kun treenaamista on enemmän takana niin sitä vaatetta on liian vähän päällä, ainakin tietyiltä osin.

Tietyiltä osin siksi että jotkin kropan osat unohdetaan "suojata" niin hyvin kuin olisi tarpeen. Tämä varmaankin monesta eri syystä, mutta suurimpina syinä luulen olevan sen että harvat treenivaatteet suojaavat näitä paikkoja ja se että niiden suojaaminen, osittain edellisen seikan takia, on välillä hankalaa. Puhun nivelistä, kuten polvista ja nilkoista.

Oletko katsonut hallissa treenaavia yleisurheilijoita ja ihmetellyt että miksi monilla on säärystimet jalassa? Onhan ne ihan kivannäköiset, mutta pakkohan niillä on myös olla jotain funktiota kun monet mies juoksijatkin niitä pitävät. Olen ymmärtänyt että säärystimet eivät ole kuitenkaan miehillä se ykkös treenimuoti juttu..
Nilkkaahan ne siellä lämmittää.
Ennen asiaan siirtymistä otetaan toinenkin täky tähän alkuun. Nyt kun erilaiset compressio tuotteet on lyönyt aika kovaa läpi niin teknisillä treenivaatteilla verhoillaan sääret/pohkeet ja jalkaankin vedetään shortsi pituiset compressio housut. Siihen päälle sitten shortsit ja viileään keliin urheilemaan.
Mikä kehon osa jää ilman compressio/teknisen tuotteen lämpöä? Polvet. Oletko tiennyt että polvet on ihmisen kylmimmät nivelet? Kylmä lisää loukkaantumisriskiä ja kukaan ei halua polvivammaa joten kuinka fiksua on jättää polvi ainoaksi paikaksi jalassa jossa jotain lämmikettä tai kerrastoa ei ole?
Polven yli ulottuva kerrasto
Ei tarvitse olla edes talven kelit vaan sopivasti viileää että vähän kevyemmissä vaatteissa treenamaan uskaltautuu ja heti altistetaan nivelet kylmälle, vaikka lihaksien lämmöstä pidetään kyllä huolta erilaisilla hightec vaatteilla.
Niin kuin jo sanoin niin kovin monet treenivaatteet ei anna helppoa mahdollisuutta nilkan ja polven suojaamiseen, joten suosittelenkin nyt että tartut kaupassa sen mahdollistavaan tekstiiliin kun sen näät.

Olen viimeaikoina keskittynyt itse jalkojen kunnolliseen suojaamiseen kylmältä ja koittanut samalla pitää yllä mahdollisuutta liikkua ilman että ne häiritsisivät. Koska oma treenivaatetus perustuu muutamaan kalliseen ja hyvään vaatekappaleeseen ja niihin yhdistettäviin "rätteihin" on tuollainen vaatetuksen muokkaaminen helppoa. Rättejä kun voi uusia niin pienellä vaivalla että ei haittaa vaikka vähän huonosti niitä saksisikin.
Tässä pari kokeilun arvoista vinkkiä oli laji oikeastaan mikä hyvänsä. Jalkapallo kun on siitä hyvä laji näitä testata että jos se pysyy siinä menossa mukana niin se pysyy kyllä aika varmasti kaikessa muussakin. ;)
Futis sukat on ihan parhautta. Tässä niiden elämää on jatkettu leikkaamalla jalkaterät irti. Käytän näitä nyt ulkotreeneissä ehjien futissukkien päällä joten pohkeen ja säären päällä on siis kaksi sukkaa, mutta kenkä mahtuu silti jalkaan kun päälimmäisestä on jalkaterät poistettu. Yleensä ehjät sukat on myös sellaiset että ne voi vetää niin ylös että peittävät polven joten polven yli ulottuvan kerraston päälle asettuessaan se muodostaa polvelle toisen lämmittävän kerraston. Kun sukka on hyvä niin se kyllä pysyy polven päällä vaikka rajumminkin juoksisi.

Tässä vähän astetta pidemmälle viety muokkaus. Valkoinen alussukka paljastaa miten futissukka on leikattu. Ylempään erona se että pysyy paremmin paikallaan ja suojaa tehokkaammin nilkkaa koska molemmat kehräsluutkin on kahden sukan peitossa. Tuo modaus mahtuu ongelmitta futiskenkään joten menee kaikkiin lenkkaireihinkin sekä muihin treenikenkiin. Kantapään leikkaus juuri sen verran korkeaksi että mustasukka alkaa kengän kantapään yläpäästä.
Tässä polvi on paljaana, mutta jos treenaamaan olisin meno niin ei varmasti olisi.

Nämä leikatut futissukat toimii myös todella hyvin compressiosukkien kanssa. Compressio sukka kun on suht lyhyt ja ohut joten tuo kyllä lisämukavuutta viileillä keleillä kun sen päälle asettelee leikatun futissukan tuomaan lämpöä ja pituutta.
Sovitaanko että huomioidaan tästä eteenpäin myös polvet ja nilkat siinä pukeutumisessa, vaikka se vaatisi vähän henkintoja tai vaatteiden leikkelemistä? Ei tarvitse sitten vanhempana kertoa sateen ja pakkasen tulosta, sen perusteella kun nilkkoja sekä polvia särkee... ;)

2 kommenttia:

 1. Voih pojat, että vihaan kerrospukeutumista, mutta ûber mukava postauksen teemaan sopivat asusteet on kyllä compressiosäärystimet, mun instassa löytyy niistä kuvakin. En tiedä mitä nuo zeropointit maksaa, kun sain omani lahjaksi, mutta sitten kun futissukistasi aika jättää, niin kannattaa tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Compressio sukkia on monenlaisia kaapissa ja koen ne hyödyllisiksi. Silti tykkään käyttää futissukkia sillä niiden alle tuollalailla virittämällä saa sitten vaikka ne kireät compressio sukat.
   Säärystimille en näe itsellä käyttöä koska eivät tuo mitään ekstaa tai hyötyä itselle verraten sukkiin.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita, jopa suositeltavia...