maanantai 24. elokuuta 2015

En kyllä parempaa harjoitusta hellekelille keksi..

Kukaan ei ole varmastikkaan jäänyt kylmäksi sen tosiasian suhteen, että päällä on suht harvnainen luonnonilmiö näin suomen lakeuksilla. Ei ninmittäin ole satanut mitään, pitkään aikaan.
Tämähän on tietysti aika mukavaa kun vertaa normaaliin ja totuttuun säähän. Olen itse kuitenkin henkilö joka ei ole innoissaan tästä ilmiöstä kun se pitää yhdistää urheiluun. Ei valita, en missään nimessä, mutta tuollainen + 20 puolipilvistä on se kaikkein paras urheilukeli.
Eilen olin ohjelmoinut kalenteriin juoksulenkin ja huomasin että paras väli sen suorittaiseen on ihan keskellä päivää. Ei varmaan siis kuumempaa aikaa löytynyt koko päivältä, kuin tuo. Suuntasin kuitenkin taktisesti poluille jonka ansioista sain juosta varmaankin 70% lenkistä piilossa auringolta. Ja pakko vaan todeta että siellä poluilla keli oli aika lähellä sitä reilua 20 astetta ja puolipilvistä. Tosin välillä kun polku pamahti rämeestä keskelle hakkuuaukiota niin se helle muuri joka pamahti vasten kasvoja oli kyllä melkoinen.
En kuitenkaan juuri parempaa treeniä voisi keksiä näille helle keleille..!

Koitin pitää suht tasaista vauhtia yllä, joka tarkoitti että välillä mentiin reippaasti maaston haastavuuteen nähden ja hiekkatie siirtymät + helpot osuudet olivat sitten kevyttä maaston haastavuuteen nähden. Tuntui että olisin juossut vasta ihan hetken kun kello jo kertoi aikaa kuluneen 45minuuttia. Menee kyllä poluilla tuo aika hirveästi nopeammin kuin asfaltilla junnatessa. Ja pääkoppa myös kiittelee.
Juoksin yhteensä 8km ja 55minuuttia eli rauhallista vauhtia jos vain aikaa ja matkaa katsoo. Mutta ihan hyvä kun ottaa huomioon alkupätkän maastot jossa juoksin ihan umpeen kasvanutta polkua ja keskellä suota jne.. :)

Illalla auringon jo hakiessa suojaa puiden latvojen takaa, kävin vielä lyömässä tennistä kevyet 40minuuttia. Legendaariset sunnuntai illan saunahiet siis. Keli oli tuohon aikaan myös ihan paras tuolle hommalle joten aika nappiin meni sunnuntain liikunnan niiden puolesta.
Muutenkin viikonloppu oli kyllä todella siisti, sillä asioita sai tehtyä, mutta suht rennosti ja ilman kiirettä ja silti jäi aikaa liikunnalle sekä löhöilyllä nurmikolla. Kyllä tuon voimalla taas yhden viikon jaksaa.

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Minäkö futis treeneissä? Ei kai...

Onpas pitänyt kiirettä. Suorittelen tällä hetkellä harjoittelua, joten päivät tuppaavat venymään pidempien päivien ja välimatkojen takia. Ensi viikko pitäisi vielä harjoitella ja sitten olisi taas yksi jakso takanapäin. Koitan muutenkin tällä hetkellä kovasti motivoida itseäni tuleviin koulu juttuihin, jotta valmistuisin ihan ajallaan ja kunnialla. Jouduin viime kevään vetämään vähän kevennetyllä kurssi määrällä joten nyt pitäisi vähän kiriä kiinni. Ihan ajassa kuitenkin onneksi olen, mutta en kyllä yhtään suunniteltua enempää ole tehnyt.
Harjoitteluihin ei tarvitse motivointia koska on siistiä nähdä uusia paikkoja ja tapoja tehdä fysioterapeutin töitä. Enemmän kaikki kirjalliset vaativat motivoitumista, koska niiden pitää valitettavasti melkein aina olla melkoista pilkun halkomista. Ruotsin kurssikin pitäisi suorittaa ja sekös pelottaa, koska se on täysin hepreaa mulle.

Tänään tapahtui aika harvinainen juttu, kun olin futis harjoituksissa. Viimeksihän olin... no joskus niihin aikoihin kun lumet oli sulanut pois. Muutaman pelin olen kuitenkin käynyt pelailemassa joten ihan ilman palloa en ole elänyt mutta olen kyllä tosi hyvin toteuttanut "lahjattomat treenaa" sanontaa. No nyt voikin käydä seuraavan kerran treeneissä sitten kun lumen tule kummittelee nurkan takana, jottei tule potkittua vahingossakaan liikaa.
Itseasiassa nyt vasta tulikin mieleen että tulihan sitä oltua viime viikonloppuna yksinään palloa potkimassa ja siinä sivussa sitten lihaskuntotreeniä tekemässä. Sitä ei kuitenkaan ihan futis treeniksi lueta, mutta ihan leppoisa ja lihaskuntojen osalta tehokas treeni se oli kyllä hellepäivälle.

pienenä vietin kaikki päivät tällä nurmella ja vanhanakin tulee käytyä silloin tällöin.
Loppuviikon ohjelma treenauksen kannalta näyttää siltä että perjantaina käyn pelaamassa pelin ja sunnuntaina suuntaan lenkille jonka lisäksi käyn vähän nauttimassa viimeisistä lämpimistä keleistä pallon kanssa jos aikaa vaan sille löytyy. Tämän lisäksi pientä huoltoa ja selän venyttelyä/liikuttelua/jumppaa tulee tehtyä joka arkipäivä. Ei tässä loppuun pääse palamaan harjoittelun takia, mutta tulee sitä onneksi kuitenkin jotain tehtyä. Nykyään sitä ainakin nauttii kaikista harjoituksista mitä pääsee tekemään, kun niiden määrä on selvästi vähentynyt.

perjantai 7. elokuuta 2015

Vuosi kevennettyä treeniä, mitä muutoksia?

Noin vuosi sitten, pienen elämänmuutoksen seurauksena, treenimääräni vähenivät normaalista totutusta. Nyt onkin hyvä paikka katsastella mitä on kunnolle tapahtunut. Harjoitusmäärien tippuminen ei tiputtanut mitään osa-aluetta kokonaan ohjelmasta pois vaan tasaisen epätasaisesti kaikkia. En siis vain lopettanut salilla käyntiä ja jatkanut juoksentelua, vaan asioita on tehty samallalailla epämääräisissä sykleissä, mutta kokonaismäärän ollessa koko ajan pienempi kuin ennen.
Viime kesänä ja syksynä voima jutut loistivat poissaolollaan ja homma oli aikalailla jalkapalloa. Sitten talven koittaessa ryntäilin pallon perässä salissa, tehden satunnaista punttia, joten pk treenit ja pidemmän matkan juoksut olivat poissa ohjelmasta. Nyt keväällä ja kesällä olen juossut vähän lenkkejä, satunnaisia puntteja ja vähän palloakin potkinut eli olen tehnyt hiukan tasaisemmin kaikkea verrattuna viime syksyyn ja talveen.
Harjoitusmääriä on vaikea sanoa koska välillä treenaan sen 1 treenin viikkoon ja välillä 4 joista muutama kunnon treenejä ja muutama lyhyempiä treenejä.

Valitettavasti mitään tarkkoja mittareita tai testituloksia itselläni ei ole tästä kunnon muutoksesta vaan mennään enemmänkin omalla mutu tuntumalla. Tämä voi olla harhaan johtavaa sillä joissain asioissa voin itse kuvitella olevampi huonompi kuin olenkaan ja päin vastoin.
Jos ajatellaan karkeasti mitä on tapahtunut niin mieleen tulee ensimäisenä voimatasojen lasku etenkin jaloissa. Kokonaisrasitus on pienentynyt jonka lisäksi puntti treeni on ollut vähäistä. Nyt kesällä on tullut suht vähän räjähtävää liikehdintää ja maksimaalista juoksemista, jos verrataan vaikka vuoden takaiseen.
Toinen asia on kunnon tasapäistyminen. Tällä tarkoitan sitä että sellaiset huippu piikit ominaisuuksissa on hioutunut pois. Jalkojen hermotus ei pelaa yhtä tehokkaasti, maitohappo kestävyys on hiukan vähentynyt ja voimatasoja kadonnut. Tätä voisi varmaan kuvailla jonkinlaisena huippukunnon katoamisella, koska juuri nämä tekijät nousevat esiin kun koittaa repiä itsestään kaikkia tehoja ulos.
Pituuteni on yllettäen sama kuten myös painoni ja ulkopuolinen ei varmaan näkisi juurikaan muutosta ulkonäössä vuoden takaiseen. Itse kuitenkin tiedän että reiden ympärys on varmaan vähän pienentynyt ja kroppa on siinä kunnossa kun se yleensä oli talven pre-seasonilla punttitreenien aikaan, tosin reilun kilon kevyempänä. Kun kausi oli päällä kesäisin, paino tippua suht lähelle nykyistä jopa vähän alle ja vähän pakostikkin hiukan kroppa kiristyi. Kaikki nämä muutokset kuitenkin ovat sellaisia että ulkopuolinen ei niitä varmaankaan edes huomaa.
Pääkoppaan on myös tullut muutoksia. Haluaisin treenata kovasti ja mahdollisimman paljon, mutta silti treeniin tarttuminen on vaikeaa sillä harjoitusajat ovat suurimmaksi osaksi tosi huonoja. Hommat eivät enää mene treenien aikataulujen mukaan, vaan treenit pitäisi saada menemään muiden aikataulujen mukaan ja sekös tuottaa ongelmaa. Lisäksi kun olen aloittamassa tai tekemässä jotain raskaampaa suoritusta, päähäni hiipii pikkupiru kuiskimaan osaksi totuuksia ja myös valheita siitä että en ole huippukunnossani.

Voisi tietysti listata paljon fysiologisia tosiasioita mitä varmasti on tapahtunut, mutta koska nyt mennään tällä "miltä musta tuntuu" linjalla niin jätänpä kirjoittamatta. Siinä voitaisiin jo lipsahtaa kauemmas kansankielestä.
Onnekseni olen pystynyt treenaamaan jonkin verran ja suht epäsäännöllisen säännöllisesti ja hyvien pohjieni ansiosta muutokset ovat olleet suht pieniä. Nämä kaikki ominaisuudet on kirittävissä siis kiinni kunhan aikaa ja etenkin vaivaan vaan näkee. Tietysti pitäisi keksiä mihin suuntaan kuntoa lähtisi tekemään eli haluanko juosta, nostaa vai jotain siltä väliltä? Toisaalta eipä tässä nykyisessä suhteessa mitään vikaa ole, kunhan vaan kaikkia osa-alueita rupeaa taas hilaamaan parempaan suuntaan.