torstai 27. helmikuuta 2014

Kun kehitys junnaa paikallaan.. Superkompensaatio

Otan nyt härkää sarvista ja kirjoitan aiheesta josta on pitänyt jo kirjoittaa pidemmän aikaa. Asiaa siis siitä mitä mahdollisuuksia on päästä takaisin kehityksen tielle kun kehitys tuntuu jämähtäneen ja samalla myös liipataan niin läheltä termiä nimeltä superkompensaatio joten siitäkin asiaa. Ei muuta kuin härkää sarvista siis.

Kun treenataan pidemmän aikaa tulee yleensä jossain vaiheessa vastaan se hetki kun tuntuu että tulokset paranevat tuskallisen hitaasti tai sitten eivät edes parane. Yleensä taustalla on jo siis treeniä pidemmän aikaa ja on löydetty myöskin se oma juttu jota pääasiassa treenataan. Tämä voi olla juoksu tai vaikka kuntosali. Hyväksi havaittu ohjelma ei enää purekkaan niin kuin ennen ja uudet vivahteetkaan eivät tuo haluttua kehitystä..

Ihmisiä, treenejä ja kehittymistä hidastavia seikkoja on melkein yhtä paljon kuin treenaajiakin joten yhtä kultaista ohje nuoraa on mahdotonta antaa. On kuitenkin seikkoja joita tarkastelemalla ja omaan tekemiseen peilaamalla voi löytää apua omaan kehityksen tyssäykseen. Oli laji oikeastaan mikä vaan.

1. Harjoitusten intensiteetti
Tässä tapauksessa on harjoiteltu yleensä jo pidemmän aikaa ja harjoituksissa voi olla vaihteluakin, mutta silti kehitys tyssää. Harjoitus määrien nostokaan ei tunnu auttavan vaan tuntuu jopa siltä että se huonontaa entisestään tilannetta.
On siis mahdollista että on löytynyt ylätaso jonka voi sillä harjoittelun intensiteetillä saavuttaa. Tähän on yksinkertaisena apuna joidenkin treenien selvä koventaminen ja itsensä haastaminen. Enemmän epämukavuus aluetta, uusia ja parempia tuloksia. Tässä siis todella tarkoitetaan harjoituksen intensiteetin nostoa, ei määrien.

2. Yksipuolinen treenaaminen
Tässäkin tilanteessa on jo yleensä treenattu jonkin aikaa ja yleensä se oma juttu on todellakin löytynyt. Usein se on myös juoksu. Harjoitellaan joko viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen tai jopa vuodesta toiseen samanlaisella kaavalla ja yksipuolisesti. Kroppa ei saa uusia ärsykkeitä koska treeni on sitä samaa vanhaa. Ei uusia ärsykkeitä tarkoittaa aika nopeasti myös tuloksien jämähtämistä.
Apuna tähän ohjelman muuttamista. Juoksemistakin voi harjoittaa monilla eritavoilla tai sitten heitetään se vanha saliohjelma roskiin ja tehdään vaikka hetki Arskan kultaista kutosta. Pääasia että kroppaa äsrutetään erilailla kun mihin se on tottunut.

3. Epäsäännöllinen treenaaja
Treenaaminen on kivaa ja treenit voi olla myös hyvin toisistaan poikkeavia, ainut ongelma on vain että kertojen väliin jää liian pitkät välit. Mitä tapahtuu? Kroppa palautuu jokaisen tehdyn harjoitteen jälkeen takaisin samaan lähtötasoon kuin ennen sitä ja uuteen treeniin lähdetään taas ihan samalta viivalta kuin edelliseenkin. Treenaaminen on kivaa mutta tulokset ei kehity koska säännöllisyys puuttuu.

4. Tukottaja
Tämä on osittain yleensä myös osittain tuota 2treenaajaa. Pumppia ja pamppia vedetään joka päivä ja siihen sitten kaikkea muutakin kivaa aina päälle. Treenejä pitää olla joka päivä ja kunnon hiki pitää tulla. Tässä tapauksessa on tuota kakkosta siksi että yleensä tukottaja vetää treeninsä kovalla asenteella päivästä toiseen ja harjoittaa silloin itseään yksipuolisesti vaikka lajit vaihtuisivatkin.
Lisäksi tukottaja vetää treenit läpi vaikka väsyttäisi ja lepopäivän ohjelmaksi kelpaa hyvin vain yksi bodypump tunti.
Mitä tapahtuu? Sen lisäksi että yleensä peruskestävyyden harjoittaminen loistaa poissa olollaan vetää tukottaja itseään koko ajan enemmän jumiin. Treeneistä ei palauduta kunnolla kun ei malteta vaan kaikki treenit vedetään enemmän ja vähemmän väsyneenä. Kroppa väsyy hiljalleen lisää ja tulokset jumahtaa paikalleen.

Monille jo pidempään treenanneille ja aktiivisesti sitä vähän tukottajan malliin tekevälle olisi erittäin hyvä ohje. Vähemmän kertoja  ja suuremmilla intensiteetti vaihteluilla.
Tällä viikolla viimeksi kuulin suht tietävän ja isossa asemassa olevan valmentajan puhuvan tästä seikasta ja toteamus oli se että yleensä raskaat treenit eivät ole tarpeeksi raskaita ja kevyet kevyitä. Joskus saattaa raskas olla tarpeeksi raskas mutta kevyet eivät kuitenkaan ole tarpeeksi kevyitä.
Tähän tukottajaan tartun sen takia että nyt somen ja blogien kautta näkee paljon tukottajia ja tietyllä tavalla jopa sen tyylistä elämän menoa ihannoidaan.

Tästä päästäänkin iloisesti tuohon superkompensaatioon. Tässä on siis juurikin kyse pohjimmiltaan tuosta harjoittelun intensiteetistä, palautuksista ja niiden suhteesta sekä määrästä. Kuvaa kehiin heti kättelyssä niin kirjottaminen on helpompaa. ;)

wikipedia
Eli superkompensaatiolla tarkoitetaan karkeasti harjoituksen tekemää suorituskyvyn hetkellistä nousua. Kun treeni aloitetaan lähtee suorituskyky tippumaan rasituksen seuraksena (vaalean punainen kohta). Tämän tiputuksen määrä riippuu harjoituksen raskaudesta. Kun harjoitus on suoritettu alkaa palautuminen. (punainen) Kun tämä hoidetaan kunnialla ja annetaan oikea määrä aikaa palautumiselle, joka on taas verrannollinen harjoituksen raskauteen, nousee suorituskyky yli ennen harjoitusta vallinneen lähtötason. Tätä nousua sanotaan siis superkompensaatioksi (keltainen).

Nyt jos harjoitusta ei aloiteta tarpeeksi aikaisin ehtii superkompensaatio "loppua" ja seuraavaan treeniin lähdetään taas samalta tasolta kuin edelliseen eli tässä toteutuu tuo Epäsäännöllisen treenaajan ongelma.
Jos treeni taas aloitetaan liian aikaisin niin palautuminen ei toteudu täysin ja superkompensaatio jää toteutumatta. Tällöin suorituskyky aloittaa tippumisen aloitustasoakin matallemmalta tasolta ja jatkaa kulkuaan aina vaan alaspäin. Tässä tapauksessa puhutaan siis tuosta Tukottajasta.
Tuota tukotusta voi kuitenkin käyttää esimerkiksi ottamalla teho jaksoja harjoitteluun. Silloin treenit voidaan tehdä tukkoisina ja ilman superkompensaatiota. Suoritus kyky laskee koko ajan mutta jakson päätteeksi kun otetaan tehojakson raskautta vastaava kunnon palautus nousee käyrä tehojaksoa vastaavaan superkompensaatioon. Kuitenkin ilman kunnon palautusta suorituskyky ainoastaan laskee. Tähän yleensä perustuu erityyliset 3/1 harjoitus viikotukset eli 3viikkoa vähän tukotetaan ja sitten yksi palautellaan.

Harjoitus pitäisi siis saada osumaan mahdollisimman lähelle tuota superkompensaation ylintä vaihetta jotta jokaiseen harjoitukseen lähtiessä lähtötaso olisi korkeampi kuin edellisessä. Näin suorituskyky koko ajan hinautuisi pikku hiljaa ylöspäin.
Jos harjoitus ei ole tarpeeki rasittava jaa myös superkompensaatio todella pieneksi joten kehitys on todella hidasta. Kun siis treenataan niin treenataan kovaa ja sitten palaudutaan huolella.

Tässä vielä esitettynä erimalleja. 1. maltillinen kehittyminen 2. vauhdikkaampi kehittyminen 3. vajaa palautuminen ja negatiivinen kehitys eli Tukotus 4. tehojakso ja sen jälkeinen kunnon palautus jakso 5. liianpitkät välit jolloin lähtötaso aina sama

Pieneksi ongelmaksi muodostuu se että tuota superkompensaation ajankohtaa on mahdoton varmasti todeta joten tässä suhteessa pitää mennä enemmän tai vähemmän fiiliksen ja oman kehon tuntemuksen mukaan. Perus kuntoilijalla kun ei ole mahdollisuutta valitettavasti kaikkiin teknisiin hienouksiin jolla tätäkin voitaisiin metsästää.
Pitää myös muista että kaikki olemme yksilöitä joten siihen miten toinen palautuu jostakin ei voi itse nojata. Esimerkkinä vaikka ihan huipputason maratoonareiden palautumista mitannut tutkimus jonka mukaan suomalaiset huiput palautuvat maratonista kolme kertaa hitaammin kuin Kenialaiset. Kenialainen pystyy siis juoksemaan pari maratonia palautuksineen siinä ajassa kun suomalainen yhden.
Miksi näin on niin se ei liity tähän aiheeseen joten jätetään se pelkäksi esimerkiksi yksilöiden eroista.

tiistai 25. helmikuuta 2014

"Kevään" ekat intervallit

Onhan tämä jo kevät, onhan? Joku voisi luvata että lunta ei enää tule takatalvimaisesti vaan että kevät jo oikesti nostelee päätään "kinoksista"..

Tällä hetkellä on vähän erilainen viikko meneillään koska joukkueen harjoituksista on lomaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että ihan lomaillessa tämä viikko menisi vaan treenejä tehdään omatoimisesti ihan samalla tahdilla kuin muinakin viikkoina.
Sunnuntaina kävin juoksemassa kevään ekat intervallit. Matkaksi arvoin tuollaisen lyhyen puoleisen matkan ja nopeudeksi kovahkon nopeuden. Mun ylipitkät intervallit tarkoittaa yleensä 600metriä, normit 400metriä ja lyhyet yleensä vähän alle 100metriä. Kaikki ovat siis lyhyitä koska olenhan enemmän pikajuoksija kuin maratoonari ;)
Sunnuntaina siis vähän alle 100metrisiä ja juoksut juoksin tekonurmella jossa ne on helppo suorittaa kun merkki viivoja on vaikka kuinka mistä valita. Juoksin 16rajalta toisella 16rajalla josta jarruttelin sen 16metriä ja kävelin kentän päästä päähän palautuksena ja sama uudestaan. Ennen juoksuja otin tietenkin tuntumaa kentällä myös palloon 40minuuttia kevyesti pallotellen ja lämpöä intervalleihin hakien.

Olin jo päättänyt että mitään mittareita en ota mukaan vaan juoksen ihan täysin fiilisten mukaan. Juoksut olivat tietyllä tapaa maksimaalisella nopeudella tehtyjä kuitenkin niin että vauhti oli tasainen ja väkisin puristaminen loisti poissaolollaan vaikkakin viimeisten lopussa piti puristaa että vauhti ei tippunut.
Huomasin toisella vedolla että juoksen näköjään suht voimakkaaseen vastatuuleen ja eihän sitä voi suuntaan ja kävely palautuksia enää sekottaa kun treeni on aloitettu joten kaikki sitten juostiin siihen vastatuuleen. 8,9 ja 10 vedot olivat jo sellaisia että pakaroiden tilalla tuntui olevan ainoastaan jotkin isot kivet. Niin voimakkaat hapot sai vedot siellä aikaan ja ei mikään ihme koska tuollaisissa vedoissa joissa lantio on ylhäällä ja edessä sekä vauhti kova joutuu pakarat tosissaan hommiin.
10vetoa siis jonka jälkeen vähän hölkkäilyä cooldowneiksi ja lopuksia vielä 30askelta alkelkyykkykävelyä ja lisää hölkkäilyä.

Nyt kun putki on avattu niin intervallien tekoa pitäisi jatkaa, onhan vuoden aika jo taas sellainen että niiden aikakin on. Nyt kun pääpaino pitää taas olla intervalli tyylisessä juoksutreenissä ennen kuin siirryn nopeuden ja terävyyden hiomiseen jotta kauden alkaessa sitäkin olisi vähän kutiteltu ulos kropasta.
Sunnuntain jälkeen kävin tekemässä maanantaina ylä ja keskivartalo treenin salilla ja tänään olisi tarkoitus lähteä juoksemaan tasainen lenkki vähän illemmalla.
Eiköhän tästäkin viikosta saada tehtyä hyvä treeniviikko vaikka joukkueen treenejä ei olekkaan.

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Liikuntaa täynnä koko päivä

Tänään oli melkoisen liikunnan täytteinen päivä. Normaalistihan sitä tulee vaan suoritettua mitä päivälle on suunnitellut ja sitten livahdan aina mahd nopeasti sohvalle rötväämään. Tänäänkin lopulta tänne sohvalle pääsin mutta kolmeen eri kertaan piti ennen tätä itseä liikutella.
Homma lähti liikkeelle kun aamulla suuntasin salille tekemään ekaa settiä.
Fillaria ja soutua. Lämmittely prässi 120kg ja sitten 2x5 1jalan prässit samalla painolla. Takakyykkyä 2x4 60kg 1x4 80kg. Pohkeet 3x15. Yhden jalan loikkia boksille ja rotkohyppyjä boksilta. Lisäpainoleuat 2x3 molemmat 15kilon lisäpainolla. Lantionnostoja 1x15 20kg.

Treenin jälkeen tankkasin hiukan protskua sekä vaihdoin treeni vaatteet toisiin ja lähdin kouluun syömään. Koulussa heti ruuan jälkeen olikin vuorossa vähän saliharjoittelu juttujen opiskelua ja sitten vähän itsekkin testailtiin erinäisiä asioita.
Tarkoitus oli tehdä jollakin liikkeellä vitosen maksimi. Koulun sali on onneton huone joten painoja siellä ei ole oikein mihinkään muuhun kuin penkkiin jossa itse voisin vitosen maksimin tehdä joten penkkiä tehtiin. Ajattelin että vajaa 70kiloa olisi lähellä sitä millä juuri vitosen jaksaisin tehdä, mutta koska painoja oli niin että oli mahdollisuus tehdä 60kilolla tai sitten 70kilolla joten pakko oli tasan seitsemään kymppiin nostaa.
Vitosta en seitsemälläkympillä saanut vaan jäi kolmoseksi mutta kuitenkin tuon perusteella pystyttiin laskemaan teoreettiseksi ykkös maksimiksi 77kiloa. Perusvoima harjoittelu siis näiden perusteella pitäisi tehdä noin 50kilolla millä olenkin sarjoja tehnyt.
Jaloille ei ollut mitään missä tuota vitosen maksimia olisi voinut tehdä mutta vetäisin kuitenkin prässissä pienen sarjan sen laitteen maksimilla eli 140kilolla. Vitosen maksimi jäi aika kauas koska tein sitten lopulta 30toistoa tuolla 140kilolla. Siitä ei teoreettista maksimia pystynyt laskemaan mutta sen verran tiedän että se maksimi alkaa prässissä kolmosella ja se on kolme numeroinen luku.

Himaan koulusta päästyä ruokaa lisää namaan ja viimeinen erä tv:stä suomen lätkäpeliä. Heti pelin loputtua vaatteet vaihtoon ja hakemaan broidia jäälle pelailemaan. Tunti jäällä erinäistä luistelua ja höntsäilyä jonka jälkeen päivän liikunnat olivatkin sitten tehtynä.

Huomenna pitäisi käydä altaassa koulujuttujen takia joten toivottavasti siinä saisi vähän palauteltua omia jalkojakin samalla. Itse treeninä on huomenna lenkki jonka vetäisen samalla reitillä millä olen nyt viimeisimmät juoksut juossut.

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Koko viikko

Tää viikko on ollut hiukan erilainen treenien perusteella. Erinäistä ohjelmaa on viikkoon mahtunut joiden takia treenejä on hiukan pitänyt soveltaa. Viikon pelikin oli jo perjantaina viikonlopun sijaan joten sekin vaikutti melko paljon.
Viikko alkoi maanantai iltana tehdyllä kotikuntopiirillä. En päässyt ennen iltavuoroa salille ja illalla oli jotenkin sellainen tunne että teen mielummin jotain himassa kuin salilla. Himasta löytyy kuitenkin 24 ja 10kilon kahvakuulat eli treeniä saa kyllä himassakin tehtyä jos viitsii.
Tiistaina olikin sitten joukkueentreenit eli puolitoista tuntia jalkapallon potkimista. Ihan hyvät treenit siis tiistainakin joskin treenit olivat hiukan kevyet ennemmin kuin raskaat. Jostain syystä jalat olivat raskaat niin maanantaina kuin myös tiistaina vaikka sunnuntain palauttelin levolla.

Keskiviikkona sitten viikon eka ja ainut salilla tehty treeni eli painonostoa oli silloin ohjelmassa.
Liikkeinä penkki, bulgaarikyykyt, pistoolikyykyt, takakyykky, rinnalleveto, maastaveto, leuanvedot ja loppuverryttelynä fillarointia isolla vastuksella. Hyvä treeni joskin hetki siinä meni että jalat aukesivat tähänkään treeniin.

Torstain peliin valmistavan treenin tein poikkeuksellisesti jäällä. Vähän luistelua ja laukomista sekä sitten ihan loppuun teräviä kaukalon pituuden mittaisia spurtteja. Broidin painostuksesta on tullut käytyä tänä talvena erikoisen paljon jäällä ja on ollut kyllä hauska huomata miten vanhat luistelu taidot on palautuneet taas muistiin ja jotenkin jopa vähän taidot on myös parantuneet.
Jääkiekossa nuorena poikana oli kuitenkin sama kuin jalkapallossa eli tekniset taidot eivät olleet ikinä se ehdoton vahvuus vaan ennemminkin liike ja henkiset ominaisuudet. Sieltä on siis onneksi sen verran hyvä luistelu taito jäänyt että on oikeasti mukavaa käydä jäällä nykyäänkin.

Perjantaina sitten tosiaan peli jossa vastaan asettui vieraita Viron maalta. Pelasin melko totuttuunkin tapaan jo täydet 90minuuttia ja peli meni ihan ok. Ainut suurempi miinus oli että sain vasemman nilkan venäytettyä kun blokkasin vastustajan laukauksen. Jalat olivat jo alkuviikosta peliin auenneet mutta hankala alkamisaika ja vielä pelin alun viivästyminen sai aikaan pienen energia puutoksen joka vähän näkyi pelissä siinä ettei ihan hirveästi tullut ylimääräisiä sinkoiltua sekä pelin jälkeisenä äkäisyytenä.

Lauantaina hoidin palautumisen ehkäpä parhaalla mahdollisella tavalla kun lilluin uima-altaassa ja suoritin siellä palauttelevaa jumppailua. Matkaa en uinut koska olen surkea uia joten tuollaisen matkan uintia ei kyllä jaksa hapottavilla jaloille tehdä. Mielummin ui lyhyitä pätkiä terapia altaassa ja potkuttaa sekä jumppaa siellä. :D

Tänään piti olla alunperin ohjelmassa paikalliselle tekonurmelle menoa jossa sitten olisin hiukan palloa potkinut ja sitten rentoja vajaan 100m vetoja juossut. Broidi kuitenkin taas houkutteli sen verran jäille että päätin että olkoon sunnuntain treeni sitten taas jäällä. Vähän kevyempi treeni siitä nyt tuli kuin tekonurmella olisi tullut mutta en usko että tuo oli kovinkaan vakavaa koska viime viikon jalat ovat olleet melko jumissa.
Erinäisten höntsäilyjän jälkeen luistelin 4x3 kaukalonkierrosta rennon kovaa jolla sai vähän tunnetta reisiin ja pakaroihin kun koko ajan vielä mahdollisimman matalalla asennolla jaksoi luistella.

Ensi viikko alkaa pitkällä työvuorolla ja sen jälkeisellä salitreenillä. Uusi lätkämailakin pitäisi käydä ostamassa koska vanha jäi tänään tekojään roskikseen kun räjähti säpäleiksi (niin kuin instagram kertoi) tämän päivän höntsäilyssä.. Ensi viikolla pitää treenejä taas vähän erilailla miettiä ja suunnitella kun on sekä koulua että töitä ohjelmassa.

maanantai 10. helmikuuta 2014

Oheisharjoittelu kuntosalilla juoksuun tai joukkuelajeihin

Tämä aihe on ollut pitkään mielessä ja nyt kun Mika tätä aihetta sivusi viime kirjoituksen kommentillaan niin pitihän siihen sitten tarttua nyt oikein kunnolla. Tarkoituksena siis käydä yleisimpiä epäkohtia läpi joita yleisesti ehkä näkee kuntosaleilla tehtävän kun tehdään oheisharjoittelua johonkin muuhun lajiin.
Ihan huippujen harjoittelua olen vähän nähnyt joten toivon ja uskon että siellä tehdään asioita oikein mutta junioreiden ja hiukan alemmalla tasolla urheilevien kanssa näitä kyllä näkee. Pääpaino on kuitenkin lajeissa joissa tarvitaan terävyyttä, nopeutta ja yleensä juostaan. Pitkän matkan juoksuun tämä ei välttämättä mene ihan yksi yhteen.

Kun aloitetaan oheisharjoittelua kuntosalilla olisi oltava hyvin kirkkaana mielessä mitä sieltä lähdetään hakemaan ja miten sitä lähdetään hakemaan. Muuten homma menee nopeasti pumppailuksi joka ei edistä muuta kuin itse kuntosaliharrastusta.Yleensä kuitenkin kun kuntosalia ruvetaan tekemään on tavoitteena voima, yllätys yllätys..

Miten sitä voimaa sitten lähdetään hakemaan?
Jos tarvitaan puhdasta voimaa niin helpointa on rakentaa lisää lihasmassaa. Siinä on suht vaikea mennä metsään. Tarvitaan prosenttuaalisesti sopivat painot ja ruvetaan tekemään monipuolisilla liikkeillä perusvoimaa eli tuollaista 8-12 toistoa per liike. Rikotaan lihasta eli hankitaan kunnon Domsit jonka jälkeen mennään tankkaamaan reilusti ruokaa.
Huonona puolena tässä on että lihasmassa myös kasvattaa kehon painoa joten tehopainosuhde ei välttämättä hirveästi kehity.

Jos halutaankin nopeutta ja räjähtävyyttä niin homma meneekin hiukan vaikeammaksi ja tässä monet menevät jo metsään. Ei haluta lihasta vaan koitetaan pitää oma paino mahd samana ja silti kerätä voimaa jotta tehopaino suhde paranisi.
Ei siis haluta että lihaksen massa kasvaa vaan halutaan vaikuttaa lihaksen hermotukseen ja kehittää sitä niin että se saa käytettyä paremmalla prosentilla lihaksessa jo olevaa kapasitettia.
Tässä harjoittelussa erittäin oleellista mielestäni on että toistot tehdään tuoreilla lihaksilla eli kunnon palautuksilla, toistoja on sopivasti eli mielummin liian vähän kuin liikaa sekä että jokaisessa toistossa on täydet tehot käytössä.
Yleisiä virheitä joita näkee on että palautukset voivat olla hiukan vajavaiset, toistoja tehdään aina muutama liikaa ja että tuo täydet tehot kohta toteutetaan hölmösti. Täydellä teholla tarkoitetaan monien treenissä mahdollisimman nopeaa liikettä. Eli kun esimerkiksi kyykätään niin alas ja ylös mennään hirveällä vauhdilla. Tämän seuraksena yleensä kyykky on melkoinen niiaus tai juuri ja juuri 90asteeseen yltävä.
Jos tehtäisiin alemmas niin liikkeen nopeus kärsisi, sanotaan.. Niin kärsisikin, mutta kun tarkoitus onkin tehdä täydellä teholla eikä mahdollisimman nopeasti. Nopeus harjoitus ei pitäisi kestää yhtä jaksoisesti hirveästi yli 8sekunttia joten tuohon aikaan kyllä muutamankin kyykyn ehtii tehdä vaikka syvään tekisikin ennen kuin pitää sitten hetki huilata.


Mielestäni on useita hyviä syitä miksi nopeus kyykytkin kannattaisi esimerkiksi tehdä syväkyykkynä tai reilusti niitä pintakyykkyjä syvempinä. Syvemmällä kyykyllä harjoitetaan lihasta isommalta liikelaajuudelta. Lihas tuottaa voimaa paremmin ja isommalta liikelaajuudelta sekä loukkaantumisriski laskee kun liikkuvuus paranee. Usein sanotaan että jossakin lajissa ei tarvitse mennä syvään joten miksi kyykätäkkään sieltä, mutta ainakin kaikissa joukkuelajeissa tämä ei päde sillä välillä ollaan todella syvissä asennoissa ja ei se lisääntynyt liikkuvuuskaan ole huono niissä lajeissa missä syvään ei mentäisikään.
Kun sitten kyykkyä tehtäisiin vähän syvempään on tärkeää että painoa on oikean verran. Tämä tarkoittaa yleensä suht paljon koska halutaan varmistaa se että joudutaan tekemään töitä täydellä teholla. Toistoja tehdään vähän eli ihan kakkosista maksimissaan kutoseen, mieluummin jopa vaan neloseen.

Tärkeää ei siis ole se liikkeen nopeus vaan se että joudut tekemään täydellä teholla töitä ja se että toistoja on niin vähän yhdessä setissä että jalat pysyy tuoreena jotta treeni uppoaa nopeille lihassoluille eikä hitaille.

Pitää myös muistaa että pelkkä kuntosalilla tehty voima ei vielä kanna hirveän pitkälle sillä hankittu voima pitää jalostaa siihen omaan lajiin sopivaksi. Kyykkyä tekemällä ei siis opi vielä juoksemaan eli sen oman lajin koordinaatio ja lajikohtaiset harjoitukset ovat todella tärkeitä että voima saadaan sieltä jaloista optimaalisesti käyttöön. Se että voimaa hankii monia niveliä liikuttavilla liikkeillä kuten rinnalleveto ja kyykky auttaa koska lihakset joutuvat tekemään yhteistyötä kun verrataan laitteisiin jotka eristävät vain jonkin lihasryhmän ja harjoittavat tätä.
Eristävillä yleensä myös voimat kohdistuvat erilailla niveliin erilaisten vipuvarsien takia joten niitä ei pitäisi liikaa suosia.
Kun voimaa on saatu halutulla tavalla pitää siis vielä tehdä paljon lajiomaista treeniä jotta voima saadaan lihaksista irti myös muissakin liikkeissä kuin vain siinä millä sitä on hankittu. Lihasvoima ei siis tavallaan hyppää suoraan kuntosalilta johonkin toiseen lajiin.

Eli siis kun treeniä aloitetaan:
Tiedä mitä haluat ja miten siihen pyrit sekä pysy suunnitelmassa.
Huomioi toisto määrät, painon määrä ja tarpeeksi pitkät palautumiset.
Nopeus treenit aina täydellä teholla ja palautuneilla lihaksilla.
Nopeustreeni ei salilla tarkoita nopeita toistoja vaan täyttä tehoa.
Harjoita lihaksia mahdollisimma isoilla liikeradoilla.
Tee montaa niveltä liikuttavia liikkeitä ja pyri että treeni tehdään niillä lihaksilla mitä halutaan harjoittaa.
Hyvä liikkuvuus helpottaa lihasten voiman tuottoa.
Tee paljon lajikohtaisia räjähtävyyttä ja koordinaatiota lisääviä liikkeitä sillä...
Voima ei siirry suoraan kuntosalilta lajirajojen yli toiseen lajiin.

perjantai 7. helmikuuta 2014

Hellittipäs

Kaavailin alunperin että treenaamaan flunssan kourista pääsisin keskiviikkona mutta pienenä varmuus tekijänä lykkäsin aloituksen eiliseen. Ajattelin että aloitan salitreenillä vaikka normaalin ohjelman mukaan olisi pitänyt olla lenkkipäivä, mutta flunssa on sekoittanut kaiken normaalin joten sama se millä aloittaa.
Painonnosto päivä oli siis eilen ja eksyin vähän vahingossa jalkaprässin pariin pitkästä aikaa. Vapailla oli niin paljon kolistelijoita kun salille tulin joten piti keksiä aluksi jotain muuta. Vedin prässissä nousevaa sarjaa, tavan mukaisesti, kuitenkin alussa ensin tehden 1jalan prässejä. 115kg 2x6 1jalalla.
Siitä sitten molemmat jalat hommaan mukaan ja aloitus 215kiloon. Kutosia siis tein kahdellakin jalalla ja seuraavaan settiin nostin ujot 20kiloa eli yhteensä 235kg. Seuraavaan jo sitten 265kg jonka jälkeen vielä viimeiseen 285kiloa.
Hyvillä palautuksilla ja mahd syvältä prässejä lähdettiin tekemään. Prässien jälkeen oli vapaillakin jo sopivasti tilaa joten suoritin lämmittely pistoolien jälkeen lyhyet kyykyt. 1x4 60kiloa ja 1x4 80kiloa. Normaalilla tyylillä eli mahd syvään ja täydellä terävyydellä ja effordilla ylös. Suht hyvin irtosi vaikka ajattelin että flunssa olisi voinut syödä vähän tehoja.

Kyykky ja prässi olivat oikeastaan treenin pääliikkeet mutta tulihan jalkoja kiusattua myös niitä ennen ja jälkeen. Tässä koko treeni listattuna:

Soutu 3min
Bulgaari kyykky 1x10, 1x6 20kg käsipainoilla
Reidet laitteissa 2x6 molemmat
Jalkaprässi 1j 2x6 115kg, normit 1x6 215kg, 1x6 235kg, 1x6 265kg, 1x6 285kg
Pistoolikyykyt 1x3
Takakyykky syvä 1x4 60kg, 1x4 80kg
Bulgaari kyykky 1x6 16kg käsipainoilla
20kg kahvakuulalla työntö + ojentajaliikettä n. 20 toistoa
Soutu 4min

Ihan hyvä aloitus näin flunssan jälkeen. Loppuviikko onkin sitten aikalailla pallon potkimista ja juoksemista. Saa nähdä miten kroppa reagoi flunssan jälkeen treeneihin. Sunnuntai voi olla siis palauttelupäivä tai sitten teen flunssan takia väliin jääneitä treenejä silloin. Saapa nähdä.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Flu

Tätä flunssaa olen nyt odotellut jo pari päivää. Keskiviikon sali oli voimaton ja torstaina olikin jo vähän flunssaa. Pidin vapaa päivän treeneistä jotta perjantain ja lauantain futikset sai varmasti tehtyä niinkuin sitten sainkin mutta sunnuntaina se flunssa sitten iski kunnolla päälle.
Töissä on silti oltu ja tullaan toivottavasti olemaan ja treeneihin koitan päästä kiinni keskiviikkona.
Lauantain peli meni itseltä erittäin hyvin ja oli todella hauska pelata kun vastassa oli laadukas joukkue. Oma joukkueemme on vielä vähän repaleinen lukuisten poissaolojen takia mutta hyvä peli saatiin pelattua. Pelin loppupuolella ajattelin että säntäilen omat jalat oikein kunnolla hapoille minkä sitten teinkin jotta treenipelistä saisin silläkin tavalla kaiken irti. Harmikseni vaan huomasin että peliä oli reilu 10minuuttia jäljellä kun säntäilyt olin tehnyt. Siinä sitten vedettiinkin vähän pidempi aika täysin loppuun juostuilla jaloilla kuin oli tarkoitus.
Peliä ennen vetäisin kevyet 1500mg särkylääkettä naamaan jotta kipeä varvas ei vaivaisi pelaamista. No ei vaivannut ja nyt onneksi varvas on jo siinä kunnossa että ei tarvitse ottaa yhtään milligrammaa seuraavalla kerralla.

Pelin jälkeen piti lähteä vielä tampereelle katsomaan Winterwarin viimeisiä lajeja mutta koska aikataulu varmistui vasta tosi myöhään, niin liputhan olivat jo loppuunmyyty. Harmi, olisi ollut todella mielenkiintoista päästä paikanpäälle. Nyt vakoilen kaikki kirjoitukset, somet sekä tietysti koosteen kisoista kun en kerran paikanpäälle päässyt.

Nyt siis vietän tämän päivän ja huomisen mahdollisimman rauhassa kotona töiden teon ohella jotta flunssa sen verran hellittäisi että keskiviikkona pääsisin sitä salille hatistelemään ja sitä kautta taas kiinni normaaliin treenirytmiin.